Hem / Kost / Så äter du billigt och nyttigt
Så äter du billigt och nyttigt

Så äter du billigt och nyttigt

Jag är som ni kanske vet student sedan ett par år tillbaka och då gäller det att vända på varenda krona för att få det att gå ihop. Maten är dock inte en utgift jag är villig att kompromissa med, jag lägger ungefär lika mycket pengar på mat nu som jag gjorde när jag jobbade även om jag äter ute mer sällan. Jag har dock hittat några smarta sätt för att äta billigare men fortfarande nyttigt.

Medelsvensken lägger idag cirka 1700 kr på mat, och då går ändå över hälften till näringsfattig mat. Jag lägger nog strax över det (runt 2000 kr men då är saker som toalettpapper, disktrasor och kattsand medräknade) varje månad och jag tycker själv att jag för den summan kan äta god och näringsrik mat av hög kvalitet (inga nudlar här inte). En viktig grej för mig är att ha ett separat matkonto med ett eget kort som jag och sambon varje månad för över pengar till.

Det är två saker jag tycker att man bör fundera lite på innan man försöker skära ner på matkostnaderna. För det första:

Ska mat vara billig?
Oftast är det någon annan som får betala för att vi i västvärlden ska kunna äta så billigt som möjligt, och de som får betala är generellt djuren, miljön och människor i fattiga delar av världen. Idag lägger vi i genomsnitt 13% av vår inkomst på mat, år 1990 lade vi 20% och för 30 år sedan gick en tredjedel av vår inkomst till mat. Du visar vad du vill ha för slags matindustri med din plånbok.

Och:

Hur mycket mat slänger du?
Vi slänger idag en tredjedel av den mat som producerats. Hallå?

Tips för att äta billigt och nyttigt
Mina tips för att dra ner på matkostnaderna men fortfarande äta bra mat, ofta med ekologiska råvaror som smakar fantastiskt.

1. Köp kedjornas egna ekologiska produkter. ICA I love eco, Garant Eko (som säljs på Willys och Hemköp) och Änglamark (som säljs på Coop) håller riktigt hög kvalitet. Oftast är skillnaden att produkterna är EU-ekologiska men inte KRAV-märkta, läs om skillnaden här ».

2. Gör själv. Speciellt om du är student och sitter mycket hemma och pluggar så har du tid och möjlighet att till exempel koka egna bönor, baka bröd och rosta müsli. Det blir väldigt mycket billigare och att arbeta med händerna är dessutom som balsam för själen.

3. Ät vegetariskt. Kött och köttprodukter ger dig inte särskilt mycket bang for your buck (och skadar dessutom djur, miljö och dig själv). Du behöver inte bli vegetarian men ät gärna mer vegetariskt och fyll ut maten med mer grönsaker (som att dryga ut köttfärssåsen med vitkål, morötter, bönor och svamp). Läs mer om hälsofördelarna med vegetarisk kost här ».

4. Handla i utländska livs. Om du ska laga asiatisk mat, gå till ett asiatiskt livs om du har möjlighet. Det är både bättre och billigare. Jag handlar mycket på ett orientaliskt livs som heter Ali Baba i Örebro. Det är skrattretande billigt att handla till exempel wasabi, tofu, sesamolja, kryddor, nötter, grönsaker, skivad kokos, ghee, granatäppeljuice, torkade mullbär och annat där.

5. Storhandla torrvaror. När man storhandlar blir det lätt så att man glömmer bort att använda saker och i slutändan inte gått särskilt mycket plus då man får slänga saker som blivit dåliga. Men torrvaror som mjöl, konserver med bönor och grönsaker, oljor, torkad frukt, nötter, kaffe, quinoa och liknande kan du gott handla för en mindre peng.

6. Köp superfoods och kosttillskott på nätet. Att handla i hälsokostbutiker framstår som rena rånet när man jämför med priserna på nätet. Jag handlar för det mesta kosttillskott (vitaminer, omega-3, proteinbars etc.) från iHerb (se gärna min iHerb-guide), och ibland även te, godis, superfoods och annat.

Har du några fler tips? Dela gärna med dig!

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

6 Kommentarer

 1. Hur du än vrider och vänder på det så kan du inte få en vegetarisk kost (som är lika näringsrik som en animalisk) för billigare pengar. Om ni den här bloggen inriktar sig på folk som eftersöker resultat i sin träning och verkligen är seriös med näringsintag, så borde du definitivt nämna fördelarna med kött också. Finns en anledning till att vegetarianer inte bygger muskler eller nåt resultat lika snabbt som folk som äter animaliskt.

  • Jag behöver inte vrida och vända på det ett dugg Mac, det är inte något magiskt med kött – varken näringsmässigt eller i proteinhalt. Animaliskt protein är förvisso fullvärdigt (innehåller alla essentiella aminosyror) men med en varierad vegetarisk kost är inte det något problem, de flesta vegetarianer är dessutom lakto-ovo vilket innebär att de äter både ägg och mjölkprodukter (som innehåller just fullvärdigt protein). Att det skulle vara dyrare förstår jag inte alls, sen när blev kött (sett till protein per krona) billigare eller mer näringsrikt än tex keso, bönor, kikärter, linser eller ägg? I ungefär samma prisklass som kött har vi dessutom vegetariska produkter som tofu, sojafärs och quorn (även om quorn kan klassas som en typ av halvfabrikat så jag äter det väldigt sällan).

   Studier visar att vegetarianer och veganer uppnår och överskrider det rekommenderade proteinintaget (ca 0,75 g/kg kroppsvikt enligt WHO’s rekommendationer), proteinbrist är knappast något problem i västvärlden. Vill man maximera sina träningsresultat (speciellt när det gäller hypertrofi) håller jag med om att man bör lägga sig på en nivå som är ungefär det dubbla (1,5-2 g/kg kroppsvikt) men inte heller den mängden är något problem att komma upp i som vegetarian. När jag har tid och energi kan jag göra ett exempel på vad man kan äta en dag för att komma upp i den mängden, och vad det skulle kosta.

   Om du har något som helst belägg för att vegetarianer inte skulle nå resultat i träningen lika snabbt som köttätare får du gärna dela med dig av dessa, i mina öron låter det som bullshit.

 2. Hej! Väldigt bra inlägg. Jag har precis flyttat till Örebro och undrar var Ali Baba ligger? Googlade och fick upp Stortorget men såg det inte där.

 3. Tack 🙂 älskar redan staden!

 4. Hallå alla! 🙂

  Vet att detta är en gammal tråd men trillade in på den när jag sökte efter hur man kan spara pengar utan att behöva snåla allt för mycket och följande är mina tips.

  Enda sättet som vi direkt kan påverka vår ekonomi är genom att direkt ta tag i våra kostnader. Att försöka få högre lön är något som inte är allt för lätt och det är tidskrävande och förknippat med allt för hög risk ifall man försöker hoppa mellan allt för många arbetsplatser på kort tid.

  De flesta av oss är vanemänniskor, vi drar på oss en vana och det är väldigt svårt att bli av med den.
  När man har pengar så är man oftast duktig på att spendera och när det plötsligt går dåligt i form av att man blir arbetslös eller blir långtidssjuk så vill man ju fortfarande försöka leva lika bra som man gjorde tidigare.

  Så till mina tips:
  Bil är bara problem och extremt dyrt. Sälj och signa upp dig för smarta tjänster som Drive Now eller en bilpool i närheten av ditt boende.

  Har du barn och är en av dem som tar med dem på lekland så fortsätt gärna med de men se till att du gör de när du får ett erbjudande. http://www.letsdeal.se har oftast bra erbjudanden för just aktiviteter med barn.

  Alla vi behöver äta mat och detta är ett område där man kan spara en hel del pengar på. Många handlar idag ute i butiker men då de flesta branscher nu digitaliserats, nu även matmarknaden så tänkte jag dela upp denna del i två delar, en onlinedel(mat på nätet) och en offlinedel(mat i butik)

  Så till mitt tips för att spara pengar på mat:
  Online mat: Att handla mat på nätet gör att man kan spara en hel del tid och pengar om man gör det på ett smart sätt.
  De flesta som storhandlar har tidigare gjort det i form av att man tar sig till en butik(oftast med bil), man blir tvungen att driva igenom hela butiken som oftast är gigantiska. Bygger på berg med produkter som man sedan måste kånka hem på något sätt(varje jäkla gång man gör de så är man lika sur över hur jobbigt det faktist är). Detta beteende är inte bara jobbigt i form av att det tar ens energi. Det tar även sjukt mycket tid, tid som oftast är ens fritid och som man skull kunna använda sig av för att umgås med sina barn, vänner eller familj. Historiskt sett har det i princip varit omöjligt att kunna jämföra priser på mat då handlarna inte delar med sig av sina priser till allmänheten och man har alltid varit tvungen att få hem jobbiga reklamblad eller appar för att se vart de finns erbjudanden. Då mat på nätet gör att handlarna måste leverera priserna digitalt finns det tjänster som ploppar upp som gör att man kan spara en hel del pengar när man slår ut det över ett år. En av dessa tjänster är http://www.matspar.se som är en prisjämförelsesida för matbutiker på nätet. Här har man möjlighet att bygga en inköpslista och jämföra totalpriset på inköpslistan mellan de större dagligvaruhandlarna som Coop, ICA, Mathem, Hemköp, Willys, Mat.se och Citygross. Här listas även alla erbjudanden som finns i butikerna på nätet. Man kan spara en hel del pengar då mat är något vi behöver varje dag och inköpet brukar oftast ske minst en gång i veckan.

  Nästa tips är också online och är till för den som inte är allt för känslig ifall produkterna är nära ett slutdatum alternativt att det är något estetiskt fel på förpackningen. Tjänsten heter Matsmart.se och är som ett ÖoB fast online. Här finns det en riktigt fin bredd i utbudet av basprodukter och om man har lite utrymme hemma så kan man spara en hel del pengar på att använda sig av denna tjänst!
  Offline mat: Om du är en person som gillar att gå i butiker så finns det en app som heter Matpriskollen som är en app som samlar ihop alla butikernas kampanjerbjudanden. När du väl är inne i en butik kan du aktivera appen för att sedan se vad det finns för kampanjer i butiken. Om du är den som inte har några problem med att en förpackning kan vara skadad eller
  Spara pengar på försäkringar, El, Bolån, Blancolån: Här finns det ett hav av tjänster och jag själv använder mig av följande:

  http://www.Kundkraft.se – Hjälper till att handla upp el till en grupp av människor en gång om året. Ju fler vi är desto bättre priser kan bolaget deala till sig
  http://www.Finanslån.se – Finanslån hjälper kunden att få bättre ränteerbjudanden på blancolån. Så om du har en kredit eller bil- båtlån eller liknande är det perfekt att använda sig av denna tjänst för att få ett bra erbjudandne.
  http://www.Compricer.se – Jämför priser på försäkringar, lån, el och telefoni
  http://www.Elskling.se – Jämför priser på EL
  http://www.Pricerunner.se och http://www.Prisjakt.se – Jämför priser på alla möjlig produkter. Ska du handla något börja här alternativt på google shopping och jämför priserna på produkter du vill ha innan du gör ett köp. Har även appar som du kan ha med dig ut till butikerna för att scanna varor och se vad priset är på produkten online så att man inte betalar för mycket.

  Tack och hej leverpastej 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan