Hem / Kost / Så äter du billigt och nyttigt
Så äter du billigt och nyttigt

Så äter du billigt och nyttigt

Jag är som ni kanske vet student sedan ett par år tillbaka och då gäller det att vända på varenda krona för att få det att gå ihop. Maten är dock inte en utgift jag är villig att kompromissa med, jag lägger ungefär lika mycket pengar på mat nu som jag gjorde när jag jobbade även om jag äter ute mer sällan. Jag har dock hittat några smarta sätt för att äta billigare men fortfarande nyttigt.

Medelsvensken lägger idag cirka 1700 kr på mat, och då går ändå över hälften till näringsfattig mat. Jag lägger nog strax över det (runt 2000 kr men då är saker som toalettpapper, disktrasor och kattsand medräknade) varje månad och jag tycker själv att jag för den summan kan äta god och näringsrik mat av hög kvalitet (inga nudlar här inte). En viktig grej för mig är att ha ett separat matkonto med ett eget kort som jag och sambon varje månad för över pengar till.

Det är två saker jag tycker att man bör fundera lite på innan man försöker skära ner på matkostnaderna. För det första:

Ska mat vara billig?
Oftast är det någon annan som får betala för att vi i västvärlden ska kunna äta så billigt som möjligt, och de som får betala är generellt djuren, miljön och människor i fattiga delar av världen. Idag lägger vi i genomsnitt 13% av vår inkomst på mat, år 1990 lade vi 20% och för 30 år sedan gick en tredjedel av vår inkomst till mat. Du visar vad du vill ha för slags matindustri med din plånbok.

Och:

Hur mycket mat slänger du?
Vi slänger idag en tredjedel av den mat som producerats. Hallå?

Tips för att äta billigt och nyttigt
Mina tips för att dra ner på matkostnaderna men fortfarande äta bra mat, ofta med ekologiska råvaror som smakar fantastiskt.

1. Köp kedjornas egna ekologiska produkter. ICA I love eco, Garant Eko (som säljs på Willys och Hemköp) och Änglamark (som säljs på Coop) håller riktigt hög kvalitet. Oftast är skillnaden att produkterna är EU-ekologiska men inte KRAV-märkta, läs om skillnaden här ».

2. Gör själv. Speciellt om du är student och sitter mycket hemma och pluggar så har du tid och möjlighet att till exempel koka egna bönor, baka bröd och rosta müsli. Det blir väldigt mycket billigare och att arbeta med händerna är dessutom som balsam för själen.

3. Ät vegetariskt. Kött och köttprodukter ger dig inte särskilt mycket bang for your buck (och skadar dessutom djur, miljö och dig själv). Du behöver inte bli vegetarian men ät gärna mer vegetariskt och fyll ut maten med mer grönsaker (som att dryga ut köttfärssåsen med vitkål, morötter, bönor och svamp). Läs mer om hälsofördelarna med vegetarisk kost här ».

4. Handla i utländska livs. Om du ska laga asiatisk mat, gå till ett asiatiskt livs om du har möjlighet. Det är både bättre och billigare. Jag handlar mycket på ett orientaliskt livs som heter Ali Baba i Örebro. Det är skrattretande billigt att handla till exempel wasabi, tofu, sesamolja, kryddor, nötter, grönsaker, skivad kokos, ghee, granatäppeljuice, torkade mullbär och annat där.

5. Storhandla torrvaror. När man storhandlar blir det lätt så att man glömmer bort att använda saker och i slutändan inte gått särskilt mycket plus då man får slänga saker som blivit dåliga. Men torrvaror som mjöl, konserver med bönor och grönsaker, oljor, torkad frukt, nötter, kaffe, quinoa och liknande kan du gott handla för en mindre peng.

6. Köp superfoods och kosttillskott på nätet. Att handla i hälsokostbutiker framstår som rena rånet när man jämför med priserna på nätet. Jag handlar för det mesta kosttillskott (vitaminer, omega-3, proteinbars etc.) från iHerb (se gärna min iHerb-guide), och ibland även te, godis, superfoods och annat.

Har du några fler tips? Dela gärna med dig!

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadskommunikatör på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

5 Kommentarer

 1. Hur du än vrider och vänder på det så kan du inte få en vegetarisk kost (som är lika näringsrik som en animalisk) för billigare pengar. Om ni den här bloggen inriktar sig på folk som eftersöker resultat i sin träning och verkligen är seriös med näringsintag, så borde du definitivt nämna fördelarna med kött också. Finns en anledning till att vegetarianer inte bygger muskler eller nåt resultat lika snabbt som folk som äter animaliskt.

  • Jag behöver inte vrida och vända på det ett dugg Mac, det är inte något magiskt med kött – varken näringsmässigt eller i proteinhalt. Animaliskt protein är förvisso fullvärdigt (innehåller alla essentiella aminosyror) men med en varierad vegetarisk kost är inte det något problem, de flesta vegetarianer är dessutom lakto-ovo vilket innebär att de äter både ägg och mjölkprodukter (som innehåller just fullvärdigt protein). Att det skulle vara dyrare förstår jag inte alls, sen när blev kött (sett till protein per krona) billigare eller mer näringsrikt än tex keso, bönor, kikärter, linser eller ägg? I ungefär samma prisklass som kött har vi dessutom vegetariska produkter som tofu, sojafärs och quorn (även om quorn kan klassas som en typ av halvfabrikat så jag äter det väldigt sällan).

   Studier visar att vegetarianer och veganer uppnår och överskrider det rekommenderade proteinintaget (ca 0,75 g/kg kroppsvikt enligt WHO’s rekommendationer), proteinbrist är knappast något problem i västvärlden. Vill man maximera sina träningsresultat (speciellt när det gäller hypertrofi) håller jag med om att man bör lägga sig på en nivå som är ungefär det dubbla (1,5-2 g/kg kroppsvikt) men inte heller den mängden är något problem att komma upp i som vegetarian. När jag har tid och energi kan jag göra ett exempel på vad man kan äta en dag för att komma upp i den mängden, och vad det skulle kosta.

   Om du har något som helst belägg för att vegetarianer inte skulle nå resultat i träningen lika snabbt som köttätare får du gärna dela med dig av dessa, i mina öron låter det som bullshit.

 2. Hej! Väldigt bra inlägg. Jag har precis flyttat till Örebro och undrar var Ali Baba ligger? Googlade och fick upp Stortorget men såg det inte där.

 3. Tack 🙂 älskar redan staden!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan