Hem / Hälsa / 11 tips för billigare ekologisk mat
11 tips för billigare ekologisk mat

11 tips för billigare ekologisk mat

Under 2013 ökade försäljningen av ekologisk mat med 15 procent, men fortfarande är det bara några ynka procent (4,1 procent) av den totala livsmedelsförsäljningen. Många vill köpa ekologiskt, färre gör det i verkligheten. Att det är dyrare är ett vanligt argument till varför man inte gör det. Här kommer därför elva tips på hur du kan äta ekologiskt men komma undan lite billigare.

Jag har tidigare tipsat om hur man kan äta billigt och nyttigt men i det här inlägget fokuserar jag mer på att äta mer ekologiskt mat utan att ruinera sig. Jag vill ta upp följande två saker igen som jag tycker att man bör fundera lite på innan man försöker skära ner på sina matkostnader.

Ska mat vara billig?
Oftast är det någon annan som får betala för att vi i västvärlden ska kunna äta så billigt som möjligt, och de som får betala är generellt djuren, miljön och människor i fattiga delar av världen. Idag lägger vi i genomsnitt 13% av vår inkomst på mat, år 1990 lade vi 20% och för 30 år sedan gick en tredjedel av vår inkomst till mat. Du visar vad du vill ha för slags matindustri med din plånbok.

Hur mycket mat slänger du?
Idag slänger vi var femte matkasse vi bär hem i soporna.

Så, då kan vi komma till tipsen.

1. Ät efter säsong. Laga mat med råvaror som är i säsong. Passa gärna på att köpa sånt som är i säsong och frys, torka, syra eller konservera på något annat sätt.

2. Köp kedjornas egna ekologiska produkter. ICA I love eco, Garant Eko (som säljs på Willys och Hemköp) och Änglamark (som säljs på Coop) håller riktigt hög kvalitet.

3. Ät mindre kött. Ekologiskt kött är väldigt dyrt. Minska på ditt köttätande genom att till exempel dryga ut köttfärssåsen med ekologiska linser, grönsaker och svamp eller ät helt enkelt fler vegetariska måltider. Det finns många fördelar med att äta mer vegetariskt.

4. Köp frysta ekologiska grönsaker, bär och frukter. De är oftast mycket billigare än de färska och minst lika näringsrika.

5. Köp det viktigaste ekologiskt. Jag köper inte allt ekologiskt, jag brukar prioritera de saker som Naturskyddsföreningen har listat som viktiga (kaffe, bananer, mejeriprodukter, kött och potatis). Vill man undvika att få i sig bekämpningsmedel när man äter frukt och grönsaker är det smart att tänka på hur tjockt skalet på det du tänker äta är, vindruvor har till exempel väldigt tunt skal (i ett EU-stickprov på en förpackning vindruvor hittades 26 olika bekämpningsmedel), medan till exempel lök, ananas, avokado, kiwi, mango och aubergine har tjockare skal och klarar sig därför bättre. Vissa grönsaker attraherar av någon anledning inte insekter och liknande, till exempel sparris och kål – därför besprutas de inte lika hårt.

6. Ta reda på hur maten ska förvaras. Visste du till exempel att nötter håller sig längre om de förvaras i kylen? Eller att bananer helst ska förvaras separat? Eller att sparris håller sig fräsch längre om du ställer den i ett glas fyllt med några centimeter vatten? Eller att bäst före-datumet på ägg endast gäller om de förvaras i rumstemperatur, i kylskåpet håller de flera veckor längre?

7. Gör själv. Det är betydligt billigt att exempelvis baka eget bröd av ekologiskt mjöl och köpa ekologiska torkade bönor och linser och koka själv (frys in resten i portionspåsar) jämfört med att köpa färdigt.

8. Storhandla torrvaror. Det är oftast billigare att köpa större förpackningar, men gör det bara med sådant som du använder regelbundet, annars finns risken att du får slänga det så småningom ändå.

9. Handla lokalt. På sommaren brukar det finnas ekologiska alternativ på Bondens egen marknad, kolla även efter producenter i din närhet, en bit utanför Örebro kan man exempelvis handla ekologiskt kött direkt från glada kor på Myrö Gård.

10. Handla kosttillskott och superfoods på nätet. Jag köper till exempel ekologiskt proteinpulver, nötter, frön, torkad frukt och liknande från den amerikanska sajten iHerb (läs min iHerb-guide här).

11. Odla din egen mat. Köp ekologisk jord och så med ekologiska fröer, till exempel kryddväxter och grönsaker beroende på vilka möjligheter du har.

Källor:
Food Babe – How To Eat Organic On A Budget
TakePart – Can’t Afford Organic? 10 Foods You Can Eat Anyway

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

En kommentar

  1. Hejsan! Bra inlägg. Blir så glad att du lyfter frågan om hur mycket mindre av vår inkomst vi lägger på mat idag. Ha det gott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan