Hem / Kost / Recension av Hur mår maten? av Per Jensen
Recension av Hur mår maten? av Per Jensen

Recension av Hur mår maten? av Per Jensen

Brittiska ungdomar har inte en aning om vart maten de äter kommer ifrån, färre än hälften kan svara på att mjölk kom från kor, en tredjedel vet inte att ägg kommer från hönor och fyra av tio vet inte att bacon kommer från grisar, enligt en studie med 2000 ungdomar i åldern 16-23 år.

Hur mycket svenska ungdomar vet om vart ifrån maten de stoppar i munnen kommer vet jag inte, men jag hoppas verkligen att de har bättre koll än sina gelikar i Storbritannien. Själv fick jag ett riktigt uppvaknande för några år sedan när jag läste Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson och såg dokumentärfilmen Food Inc., jag hade levt i en värld där kor äter gräs och ensilage (inte soja och majs från Brasilien, som odlats där regnskog skövlats) och bröd innehåller i princip bara mjöl, salt och vatten (inte en lång lista av diverse stabiliseringsmedel, härdat fett och andra otrevligheter). Jag fortsatte med att läsa böcker som In Defence of Food och The Omnivore’s Dilemma av Michael Pollan och för ett par år sedan kom den svenska boken Matens pris av Daniel Öhman och Malin Olofsson. I somras läste jag till sist Eating Animals av Jonathan Safran Foer, och efter de tusentals sidor jag betat av om den moderna matindustrin med den industrialiserade djuruppfödningen så kände jag (och känner fortfarande) avsmak.

Sverige har världens bästa djurskyddslagar
Det är tur att vi bor i Sverige. Vi har nämligen världens bästa djurskyddslagar. Det är så jag har tänkt hela tiden. Men så började Arla deklarera för hur bra deras ekologiska kor har det på baksidan av den ekologiska mjölken. Jag antar att tanken var att berömma mig som konsument för mitt val, men allt jag satt och funderade på när jag åt min frukost var hur Arlas ”vanliga” kor egentligen har det. Några av de argument Arla lägger fram är: ”De får obegränsat med grovfoder som är kornas naturliga föda.”, ”På den ekologiska mjölkgården finns särskilda regler för den hänsyn som måste tas till kossornas naturliga behov.”, ”Ekobönder använder bara naturlig gödning. Det mår både mark och småkryp bäst av. Dessutom minskar risken för övergödning av sjöar, hav och vattendrag.” Betyder det att de ”vanliga” korna inte får obegränsat med grovfoder och att ingen hänsyn tas till deras naturliga behov? Och att det på Arlas vanliga gårdar används kemiska bekämpningsmedel som bidrar till övergödning i sjöar, hav och vattendrag?

Hur mår maten?
Därför blev jag väldigt glad när jag hörde talas om Per Jensens bok Hur mår maten? Djurhållning och djurskydd i Sverige. Äntligen skulle jag få veta hur den svenska matproduktionen går till. Så här lyder texten på baksidan av Hur mår maten?:

Äter du mat? Då är du inblandad i lantbruket och tillhör målgruppen för denna bok. De flesta i Sverige idag får sin huvudsakliga information om matproduktionens villkor från sagor, reklam och propaganda. Sagorna berättar om griseknoar och höns som pratar och är fyllda av känslor. I reklamens bilder är alla kor ute på bete, grisar är lyckliga med knorr på svansen och hönsen spankulerar som förr i tiden på en lagårdsplan eller en dynghög. Idyllen bryts med ojämna mellanrum av dramatiska larmrapporter som dominerar nyhetssändningar under några veckor: någon djurskyddsorganisation har filmat missförhållanden på svingårdar eller minkuppfödningar, någon veterinär slår larm om bristfälliga rutiner på slakterier.

Hur mår egentligen de djur som lever för att bli mat? Kanske ligger sanningen som så ofta någonstans mittemellan idyll och elände.

Per Jensen har tillbringat decennier av sitt yrkesliv som forskare och lärare med att studera djurens villkor inom lantbruket, såväl i Sverige som i resten av EU. Här förmedlar han sin bild av sakernas tillstånd.

Jag tycker att boken är väldigt läsvärd. Den är väldigt informativ utan att för den sakens skull bli trist. Pers helhjärtade engagemang för djuren lyser igenom på varje sida, och jag får gåshud när han berättar om ett forskningsprojekt där man studerade hur mycket av de vilda förfädernas beteende finns kvar hos förädlade, snabbväxande grisar genom att släppa ut dem i ett stort inhägnat skogsområde för att leva ett ostört grisliv en sommar. Jag fascinerades av kapitlet om huruvida man kan mäta hur djur mår, och provocerades över hur Per likställer att klubba ihjäl en sälunge med att skjuta ihjäl en älg.

Per vill inte att alla ska sluta äta kött (det är han väldigt tydlig med), det skiljer honom från sådana författare som Jonathan Safran Foer. Och enligt mig gör det boken mer trovärdig, Per har inte någon ”dold agenda” att omvända alla till veganer och gå med i demonstrationer för PETA. Han talar helt enkelt om hur djurhållningen och djurskyddet i Sverige ser ut. Simple as that. Jag har inte någonting emot varken veganer eller PETA (tvärt om) men jag tror att många får associationer till smaklösa quornfiléer och en hink med röd färg så fort någon börjar diskutera djurhållning eller köttkonsumtion och att det inte gynnar någon av parterna.

Jag tycker att det är synd att Per ägnar en sådan liten del av boken till att prata om den höga köttkonsumtionen i Sverige, även om det finns en mening som belyser det som enligt mig är den enda lösningen (om vi inte börjar äta odlat kött): ”Sedan kan man fråga sig om det är realistiskt att köttkonsumtionen får fortsätta stiga som den gjort på senare år. Sedan 1990 har den genomsnittliga förbrukningen per svenskt stigit med nästan 60 procent och är nu uppe i omkring 90 kg om året. Om vi reducerar vårt köttintag till nivån det hade för 20 år sedan och istället betalar ett 60 procent högre pris för det vi köper skulle förutsättningarna för en mer djurvänlig uppfödning öka radikalt.”

Läs mer om Per Jensens bok Hur mår maten? på Natur & Kulturs webbsajt »
Läs SvD’s recension av Hur mår maten? »
Läs DN’s artikel om köttrenden »

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan