Hem / Kost / Raw food lasagne
Raw food lasagne

Raw food lasagne

En lasagne utan pasta, kött, ost och grädde? Javisst! Den här lasagnen är proppfull med nyttigheter, mättar bra och är osannolikt god. Perfekt kall mat för varma sommardagar. Strunta i ugnen och gå lös med mixern i köket som omväxling.

Jag har utgått från det här receptet som ursprungligen har skapats av Gitte Liljekvist, men har ändrat lite i det. Cashewosten gör smidigast i en mixer (cashewnötterna ska malas till ett mjöl), men det går bra att använda stavmixer till tomatsåsen och peston.

Raw lasagne
(2 portioner)

Plattor:
1 liten zucchini

Cashewost:
2 dl cashewnötter
½ finhackad gul lök
1 liten finhackad vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
Salt
Svartpeppar
Cirka ½-1 dl vatten

Tomatsås:
1 dl strimlade soltorkade tomater (finns i grönsaksavdelningen)
1 tomat
½ finhackad gul lök
0,5 dl färska oreganoblad (eller 1 msk torkade)
1 liten vitlöksklyfta
2 urkärnade färska dadlar
Örtsalt
Svartpeppar
½-1 dl vatten

Pesto:
0,5 dl pinjenötter*
2 dl färsk basilika
1 msk olivolja
1 tsk citronsaft
Örtsalt
Svartpeppar

Gör så här:
1. Börja med att lägga de soltorkade tomaterna i blöt i en halvtimme.
2. Dela zucchinin på mitten, skiva den sedan i tunna skivor på längden med en mandolin eller osthyvel.
3. Gör cashewosten genom att mixa nötterna till ett mjöl och sedan tillsätta övriga ingredienser, börja med en halv deciliter vatten och tillsätt mer om såsen blir för tjock. Salta och peppra efter smak och ställ åt sidan.
4. Gör tomatsåsen genom att skiva de torkade och de färska tomaterna och sedan mixa det tillsammans med övriga ingredienser. Gör likadant här med vattnet, börja med en halv deciliter. Såsen ska inte vara för rinnig.
5. Gör peston genom att mixa alla ingredienser.
6. Bygg lasagnen med 2-3 skivor zucchini i botten som en fyrkant, varva cashewost och tomatsås, sedan ytterligare ett lager zucchini. Fortsätt varva plattor, cashewost och tomatsås tills du har använt hälften av ingredienserna. Avsluta med lager zucchini som du toppar med peston.
7. Låt lasagnen stå en stund innan den serveras, ät gärna en halv avokado till.

* Jag brukar beställa ekologiska pinjenötter för nästan halva kilopriset på iHerb.com (se min guide till hur du handlar från iHerb här).

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan