Hem / Kost / Plocka dina egna blåbär
Plocka dina egna blåbär

Plocka dina egna blåbär

Endast sju procent av alla blåbär i Sveriges skogar plockas, resten blir föda till djur eller faller till marken. Blåbär är rika på antioxidanter, mineraler och vitaminer. Att ge sig ut i skogen och plocka sina egna blåbär är både roligt och lönsamt, fyll upp frysen så har du blåbär i princip till nästa sommar.

Blåbär är inte lika knepiga att hitta som till exempel kantareller, där det finns skog finns det i regel blåbärsris och är det rätt tid på året så är de i regel överfulla av de goda bären. Blåbär brukar mogna under andra halvan av juli och du kan plocka dem någon månad framåt. Investera i en bärplockare för runt en femtiolapp och en eller ett par hinkar (och glöm inte kaffetermosen). Så här gör du för att plocka, rensa, förvara blåbär samt hur du kokar sylt, gör en nyttig paj eller torkar dem.

Frysa blåbär
Du kan alltid frysa dina blåbär, de håller cirka ett år i frysen. Rensa bären, skölj dem och låt dem torka på en handduk eller plåt innan du fryser in dem i plastpåsar eller burkar. Perfekt att ha i smoothies, strö över gröten eller göra en blåbärspaj av i vinter.

Blåbärssylt
Lyxa till det med en hemmagjord blåbärssylt, den blir lite roligare med vaniljstång och citron.
Ingredienser:

1 l färska blåbär
½ citron
3 dl rårössocker
½ vaniljstång
Gör så här:

Rensa bären, tvätta citronen och finriv skalet. Varva blåbär och socker i en gryta och citronskalet, skrapa ut vaniljstången och lägg i både stång och frön. Koka i cirka 15 minuter, häll sedan upp i väl rengjorda glasburkar. Sockret har en konserverande effekt så om du vill dra ner på mängden håller den inte lika länge i kylen, ett alternativ är att frysa ned den i små plastburkar.

Nyttig blåbärspaj
Gör en nyttig variant av en klassisk blåbärspaj genom att göra smulpajsdeg av 2 dl havregryn, 2 msk kokosolja, 2 msk flytande honung och 25 g skalade, hackade mandlar. Lägg ett lager blåbär i botten av formen och stö över degen.

Gör en fräsch vaniljsås till av 4 dl naturell yoghurt, 1/2 vaniljstång och 1 msk flytande honung. Eller servera med cashewgrädde som du gör genom att mixa 2,5 dl cashewnötter till ett mjöl, tillsätt 2 dl vatten, 1 tsk äkta vaniljpulver och 4 urkärnade färska dadlar och mixa igen.

Torka blåbär
Att köpa torkade blåbär kostar oftast en halv förmögenhet och de är ofta sötade med socker. Torka istället dina egna bär och använd dem sedan på muslin, strö över gröten eller stoppa i det hembakta brödet. Börja med att breda ut och lufttorka de rensade bären inomhus några dagar, lägg sedan ut dem glest på en plåt och torka i ugnen på cirka 50 grader i några timmar. När de är helt torra är de klara, låt dem sedan eftertorka på till exempel en bricka. Förvara de torkade blåbären mörkt i glasburkar.

Brukar du plocka dina egna blåbär?

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

2 Kommentarer

  1. Nu måste jag verkligen ut och plocka bär, trodde inte det gick att förvara blåbär 🙂

    • Kom på att jag inte var tillräckligt tydlig med att du kan frysa bären också, jag la till den delen :). Lycka till med blåbärsplockningen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan