Hem / Kost / Öländska bönchips
Öländska bönchips

Öländska bönchips

Öländska bönchips tillverkas av ekologiska bruna bönor i en fabrik i Färgestaden på Öland. Odling av bruna bönor är resurssnålt och den binder dessutom kväve i jorden som gör att övergödningen av Östersjön minskar. Bruna bönor har länge odlats på Öland, den kalkrika jorden och det soliga klimatet lämpar sig bra för bönodling.

Bönchipsen finns i tre smaker; naturella, örter, chilidill och en säsongssmak (just nu Vinterfest med smak av äkta tryffel). Jag har testat de tre standardsmakerna. Jag kan erkänna att jag var skeptisk till bönchipsen (vem skulle inte vara det?), men jag tycker på riktigt att det är jättegoda. Till min förvåning gillade jag de naturella chipsen mest. Jag är sedan tidigare beroende av Renée Voltaires bananchips men dessa kommer garanterat bli stapelvara i mitt skafferi.

Påsen med bönchips är 50 gram, något som jag tycker är en oerhört bra grej. En påse innehåller 200 kalorier och är en lagom mängd för ett mellanmål eller snacks. Andra chips kommer ofta i gigantiska påsar, något som gör det alldeles för lätt att överäta dem. Att påsen är fint designad och att baksidan pryds med en bild på paret Ulf och Maryanne som startade företaget (som för övrigt ser ut som svenska motsvarigheter till Yoko Ono och John Lennon) och att jag får veta att bönorna odlats av Daniel Andersson med familj i Spjuterum gör mig extra glad.

Näringsvärde
Bönchipsen innehåller nästan tre gånger så mycket protein som potatischips, mindre fett, mindre kolhydrater och tillför dessutom kostfibrer järn, zink och magnesium. Bönchipsen är mindre kaloririka än andra chips. Ta ett titt på skillnaden i näringsvärdena mellan bönchips och potatischips nedan.

Öländska bönchips
(Genomsnittligt näringsvärde per 100 gr:)
Kcal 400
Protein 13 gr
Kolhydrater 41 gr
Fett 22 gr
Järn 3,7 mg
Zink 2 mg
Magnesium 88 mg
Kostfiber: 16 gr

Potatischips
(Näringsvärde per 100 gr:)
Kcal 495
Protein 5 g
Fett 29,5 g
Kolhydrater 47 g
Fibrer 12 g
C-vitamin 17 mg
D-vitamin 0 mcg
Folat 20 mcg
Järn 1,8 mg
Zink 0,8 mg
Kalcium 28 mg

Så hur får du tag på dessa fantastiska chips?
Öländska bönchips säljer till privatpersoner på sin webbsajt, fem påsar kostar 100 kronor och beställer du tio påsar bjuder de på frakten (annars kostar den 30 kronor).

Läs mer om öländska bönchips här »

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan