Hem / Hälsa / Min bästa huskur mot förkylning
Min bästa huskur mot förkylning

Min bästa huskur mot förkylning

Så här i förkylningstider kan det vara bra att vidta extra åtgärder för att hålla sitt immunförsvar i toppform.  Att sova ordentligt, röra på sig och äta bra mat är förstås det viktigaste faktorerna för ett bra immunförsvar, men vissa livsmedel kan förbättra dina chanser att hålla dig frisk ytterligare. Ett av dem är ingefära, roten som har används i Kina i över 2000 år för att bota olika sjukdomstillstånd.

Jag har tidigare skrivit om ingefärans förmåga att minska aptiten och öka fettförbränningen. Enligt University of Maryland Medical Center (UMMC) har ingefära traditionellt används för att behandla många olika sjukdomstillstånd, bland annat matsmältningsproblem, illamående, hjärtsjukdomar, ledsjukdomar, kolik och örten tros även ha positiv verkan på huvudvärk, PMS, mensvärk, förkylning och influensa.

Det här receptet på te fick jag av min gamla arbetskamrat Ingela och jag brukar dricka det så fort jag känner av minsta förkylningssymptom.

Ingefärste med citron och honung

Ingredienser:
2 dl vatten
Några cm riven färsk ingefära
½  – 1 pressad citron
1 msk honung

Gör så här:
Häll upp vattnet i en kastrull, riv i önskad mängd färsk ingefära och en halv, eller en hel färskpressad citron. Koka upp och stäng av värmen så får teet sjuda på eftervärmen. Ta en ordentlig matsked med honung och ställ ner i kastrullen. Låt teet stå och dra i minst 5-10 minuter. Sila bort ingefäran och drick. Drick gärna en till två gånger om dagen för att förebygga eller behandla en förkylning.

UMMC rekommenderar att behandla influensa och förkylningar med två teskedar ingefära i varmt vatten två till tre gånger per dag, och att den doseringen inte bör överskridas då ett överdrivet intag av ingefära kan leda till muntorrhet, halsbränna och diarré.

 Källa: Livestrong

 

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

11 Kommentarer

 1. Spännande – har just gjort receptet till min 18-åriga dotter som ska vara Lucia och sjunga på ett kvällsöppet Event imorgon 🙂
  Suuurt ropar hon från TV-soffan just nu! Ska ju kännas att det är en redig huskur 🙂

 2. Hej. Håller på att koka ingefära nu. Lite tips: ( min pappa har egen tillverkad honung) och han berättade att man inte ska koka honungen, utan ha i den när det svalnat lite, annars försvinner alla näringsrika ämnen. Tack för bra recept!!

 3. Ännu nyttigare med grönt te!

  Värm vatten till 90 grader (grönt te förlorar många bra ämnen när det kokas). Lägg i det gröna tet i 3-5 minuter. Lägg i honungen, ingefäran och citronen när tet svalnat. Om du kokar upp ingefäran, honungen eller citronen så förlorar du många av dem näringsfulla ämnena.

  Ekoligisk citron och honung är att rekommendera, mycket nyttigare.

  Mvh

  • Madeleine jansson

   Hej Dan.
   Blir så glad o tacksam ö ditt jättebra tips med grönt te och Ingerfära
   Sen ekologisk honung o citron
   Jag tycker att Ingerfära är underbart gott
   Och så jättenyttigt oxå:)
   90grader är de när vattnet som sjuder
   Ryker
   Jag åt färsk riven plus skivad på macka,,
   Jag har som fått kronisk bihåleinflammation o slemmigt i halsen usch ja inget trevligt o jobbigt
   Men ljummet kan teet väl va när man då som jag förstår lägger i skivad Ingerfära o citron o honung
   Stämmer det?
   Jag vill må bra nån gång
   Haft bihåleinflammation sen mars 2010
   Inte gått ö
   Fick veta i slutet sv mars tror jag om bihålorna
   Men klart om mitt immunförsvar rubbas som d känns så inte konstigt att den e kvar
   Känns jobbigt
   Kan man bara skriva av de ditt recept Dan
   Mvh madeleine

  • Ännu nyttigare med grönt te!

   Värm vatten till 90 grader (grönt te förlorar många bra ämnen när det kokas). Lägg i det gröna tet i 3-5 minuter. Lägg i honungen, ingefäran och citronen när tet svalnat. Om du kokar upp ingefäran, honungen eller citronen så förlorar du många av dem näringsfulla ämnena.

   Ekoligisk citron och honung är att rekommendera, mycket nyttigare.

 4. Att värma honung på över 37 grader dödar honungen och alla dess egenskaper… Honung som är varm ger endast sötma! 🙂

  • Hej Jullan! Det här teet dricker jag oftast om jag har ont i halsen, då verkar honungen lenande. Men vill man åt alla enzymer ska man helst äta rå honung precis som du säger.

 5. Brukar köpa massor av ingefära o göra saft i centrifugen. Sen gör jag iskuber o tar fram på morgonen, blandar med hett vatten , citron o honung.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan