Hem / Kost / Meatless Monday / Köttfri måndag
Meatless Monday / Köttfri måndag

Meatless Monday / Köttfri måndag

Meatless Monday är en kampanj som vill få människor att minska sin köttkonsumtion genom att äta vegetariskt en dag i veckan. Kampanjen startade i USA år 2003 i samarbete med Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health och finns idag i 23 länder.

Hälsa
Syftet med kampanjen är främst för att rädda klimatet och minska sjukdomar och svält. Att minska sin köttkonsumtion kan reducera risken för sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och övervikt. Läs gärna min artikel om hälsofarorna med rött kött ». I Sverige finns kampanjen Köttfri måndag som är en del i Meatless Monday’s internationella nätverk. Den svenska kampanjen stödjs av flera organisationer och företag som WWF (Världsnaturfonden), Djurens Rätt, Hälsofrämjandet, Icakuriren och Linas Matkasse.

Miljön
Enligt Naturskyddsföreningens webbsajt har svenskarnas köttkonsumtion ökat med 50% de senaste 20 åren. Den höga konsumtionen påverkar miljön negativt, om alla svenskar skulle äta vegetariskt en dag i veckan (det vill säga två rätter) skulle det motsvara utsläpp från 233 000 bilar under ett år.

Hunger
För första gången i världshistorien led år 2009 mer än en miljard människor av svält och undernäring, en ökad köttkonsumtion leder till en ökad efterfrågan på foder och därmed jordbruksmark som höjer matpriserna vilket leder till ökad svält, läs FN’s senaste hungerrapport här ».

Djuren
Varje år dödas cirka 56 miljarder djur för att ätas upp. 67% av dem föds upp industriellt i stora fabriker med fruktansvärda förhållanden för djuren. I de flesta länder (dock ej Sverige) hålls djuren ”friska” med hjälp av regelbundna doser av antibiotika, detta har ett samband med ökningen av antibiotikaresistanta bakterier hos människor och djur. Se gärna BBC’s prisbelönta dokumentär om brittisk slaktindustri Slaughterhouse: The Task of Blood.

Besök Meatless Monday’s webbplats »
Besök Köttfri måndag’s webbplats »

Skulle du vara beredd att äta grönt en dag i veckan? Kommentera gärna.

Filmen nedan sammanfattar köttkonsumtionens konsekvenser:

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

En kommentar

  1. Jag har nu skrivit om detta i min blogg och hoppas då att mina läsare får upp ögonen och väljer vegetarisk en gång i veckan, om inte mer.

    Jag själv ska försöka ta tag i detta, det är dags att vi gör någonting åt det. Men jag tycker även det är viktigt att när vi väl väljer att äta kött att vi köper ekologisk där djuren har haft en relativt bra liv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan