Hem / Kost / Mättat fett kan göra dig korkad
Mättat fett kan göra dig korkad

Mättat fett kan göra dig korkad

Den där dubbla cheesburgaren med extra bacon kan vara lika dålig för din hjärna som den är för ditt hjärta. Women’s Health Study med 6,183 stycken kvinnor över 65 år visar att mättat fett kan leda till en försämring av kognition och minne, medan fleromättat fett istället har en skyddande effekt på hjärnan. ”När vi tittade på förändringar på hjärnans kognitiva funktioner fann vi att att mängden fett inte spelade någon roll, däremot gjorde typen av fett det”, säger forskarna.

Deltagarna fick svara på frågor om sina matvanor och testades för kognitiva funktioner och minne vid studiens start, de testades sedan ytterligare två gånger över en fyraårsperiod. De kvinnor som åt mest mättat fett hade sämre resultat på testen än de som åt minst och deras mentala förmåga var mer trolig att sjunka över tiden. De som åt mycket fleromättat fett, i form av till exempel i olivolja, avokado och fet fisk fick ett bättre resultat på det inledande testet och löpte en lägre risk för mental försämring.

Källa:
Tufts Health & Nutrition Letter

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan