Hem / Kost / Linser – billigt, proteinrikt, enkelt och gott
Linser – billigt, proteinrikt, enkelt och gott

Linser – billigt, proteinrikt, enkelt och gott

Många rynkar på näsan bara de hör ordet linser. Men linser bör vara en del av varje hälsosam persons kostintag av flera olika anledningar.

Linser har ett högt proteininnehåll, faktiskt mer protein per gram än nötkött. Jämfört med quinoa har linser både ett dubbelt så högt innehåll av både protein och fibrer. Linser har även ett högt innehåll av viktiga näringsämnen som järn, folsyra, kalium, zink och olika antioxidanter. Linser har även ett lågt GI-värde. Dieter med en hög andel fullkorn och baljväxter verkar kunna hjälpa till vid viktnedgång. En studie visar att testpersonerna kände sig mätta 2-4 timmar längre när måltiden inkluderade baljväxter. En annan studie visar att linser kan motverka och dämpa inflammationer, något som associeras med många sjukdomar.

Redo att kasta ett par påsar med linser i varukorgen nästa gång du är i affären? Många rotfrukter och grönsaker ska helst ätas råa, men kroppen tar faktiskt upp näringsämnen från linser lättare om de tillagas. Du kan köpa konserverade linser men konservering kan förstöra näringsämnen och höja GI-värdet så använd helst torkade linser (det är dessutom mycket billigare). Jag brukar koka hela påsen och frysa in i plastpåsar med lagom mängd i varje påse.

Tillagning:
Röda linser behöver inte blötläggas. Skölj de först i kallt vatten och koka dem sedan i 10 min.
Gröna linser blötläggs i dubbel mängd vatten i cirka 3 timmar. Koka sedan i nytt vatten 20-30 min.
Svarta linser behöver inte blötläggas. Skölj de först i kallt vatten och koka dem i 10-15 min.

Jag äter helst linser i vegetariska biffar, soppor eller varma sallader. Hur brukar du äta linser?

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

2 Kommentarer

  1. Jag har mer och mer gått över till en vegetarisk kost, och där har linser sin självklara plats. Problemet är att jag inte hittar några stora påsar med torkade linser, bara små, fjuttiga 400-gramspåsar. Var kan man köpa rejäla mängder linser, som räcker ett tag? Jag snackar minst 2 kg-påsar, helst ännu större.

    • Jag har sett att vissa arabiska och indiska butiker säljer linser på lösvikt, det kanske skulle kunna vara något?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan