Hem / Kost / Krämig hirsgröt med choklad och pistage
Krämig hirsgröt med choklad och pistage

Krämig hirsgröt med choklad och pistage

Det började med en idé om att det vore schyst att äta choklad till frukost (right?), och Google såg till att jag trillade in på den underbara bloggen Cook Republic som hade ett recept på hirsgröt med kokosmjölk som toppas med chocolate chips, pistagenötter och lönnsirap som verkade fantastiskt. Det var det också.

Den här gröten tar sin lilla tid på morgonen, den behöver puttra minst 20 minuter. Jag brukar sätta igång med gröten det första jag gör och sedan låta sköta sig själv medan jag kör min morgonrutin. Det här är den första rätt jag gör med hirs, som är ett glutenfritt sädesslag med höga halter av mineraler som magnesium, fosfor, kalium och järn. Med andra ord ett toppenalternativ för en tjej som tränar mycket. Hirs går att hitta i de flesta matvarubutiker, välj gärna en ekologiskt variant från exempelvis Saltå Kvarn eller Kung Markatta.

Krämig hirsgröt med choklad och pistage
(1 portion)
Ingredienser:
1 dl hirs
3 dl vatten
En nypa havssalt
1 dl kokosmjölk
Topping: Chocolate chips*, pistagenötter, lönnsirap

Gör så här:
Börja med att rosta hirsen i kastrullen tills den blivit någon nyans mörkare, häll sedan i vatten och salt och koka på medelvärme i cirka 15 minuter. Sedan tillsätter du kokosmjölken och låter gröten puttra några minuter till. Om gröten inte känns klar så kan du slå på lite mer vatten och låta den puttra en liten stund till. Toppa med chocolate chips*, pistagenötter och äkta lönnsirap.

Näringsvärde per portion:
(För enbart gröten utan toppings)
521 kalorier, 11 g protein, 26 g fett, 58 g kolhydrater. Beräknat med hjälp av Nutrify.

Recept: Cook Republic

* Jag använder veganska semimörka chocolate chips från Enjoy Life Foods som jag handlar från iHerb (se min iHerb-guide här).

 

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan