Hem / Hälsa / Kombucha – trendig hälsodryck
Kombucha – trendig hälsodryck

Kombucha – trendig hälsodryck

Kombucha (uttalas ungefär kom-bu-tja) är ett fermenterat te. Kombucha är en traditionell asiatisk hälsodryck där te får jäsa med lite socker och mjölksyrakultur. Under jäsningen bildas näringsämnen, organiska syror och enzymer och drycken sägs verka lugnande för magen och matsmältningen, vara utrensande och öka mättnadskänslan. Drycken är raw food, vilket innebär att den inte hettats upp under framställningen.

Kombucha tros ha sitt ursprung i Kina där den konsumerats i åtminstone 2000 år. Kombucha omnämns i skrift år 221 f. Kr då den var känd som ”The Tea of Immortality”. Drycken har varit oerhört populärt i USA i några år tillbaka och det är även trendigt att brygga drycken själv. Företaget Kombucha Brooklyn säljer bland annat ett kit med allt som behövs för att brygga drycken hemma.

Det finns (vad jag har kunnat hitta) en svensk producent av kombucha; Svensk Kombucha. Grundaren David Amberton började jäsa kombucha i sin lägenhet på Gärdet i Stockholm för ett par år sedan efter en resa till New York där ”alla” drack kombucha. Jag har testat de två smakerna äpple/ingefära och jordgubb/mynta som är gjorda på grönt te och gillar drycken skarpt. Smaken drar åt en torr cider med en vinägeraktig eftersmak, den är fräsch och uppfriskande.

Foto: Tomas Oneborg, hämtad från artikel om Svensk Kombucha på SvD.se.

Kombucha tillverkas med hjälp av en aktiv bakteriekultur och jäst, även kallas SCOBY. Dessa kallas även ibland ”mother cultures” eller ”kombucha mushroom” och ser inte särskilt aptitretande ut (det är den som ligger och flyter överst i dunken på bilden). Om du inte gillar kombuchas smak men vill åt hälsovinsterna finns det många recept med juice och smoothies på nätet, se exempel här.

Läs mer om kombucha »

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan