Hem / Kost / Kokossocker
Kokossocker

Kokossocker

Jag har tidigare skrivit om bra alternativ till raffinerat socker, nu har jag hittat ytterligare ett toppensubstitut. Kokossocker har ett GI-värde på 35 (jämför med ”vanligt” socker som har 68) och ett ORAC-värde på 2200, vilket innebär att det innehåller stora mängder antioxidanter.

Kokossocker utvinns ur nektarn i kokospalmens blomma, genom långsam upphettning och och omrörning helt utan kemikalier eller tillsatser framställs kokossockret. Förutom det höga innehållet av antioxidanter innehåller kokossocker bland annat kalium, fosfor, kalcium och järn.

Smaken på kokossockret är söt med en hint av kola. Passar perfekt i till exempel kaffe, te, bakverk, desserter, smoothies, pannkakor och drinkar. Jag använder ett kokossocker som heter Gula Java Fin som är ekologiskt och odlas på ön Java i Indonesien i samarbete med Indonesia Fairtrade. Även René Voltaire har kokossocker i sitt sortiment.

Uppdatering 2013-02-15: Nu har jag hittat ett betydligt billigare ekologiskt kokossocker än Gul Java Fin. Sajten iHerb.com säljer kokossocker från märket Sweet Tree för cirka 29 kronor för 454 gram. Se min guide till att handla från iHerb.com här ».

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan