Hem / Kost / Fem hälsovinster med kanel
Fem hälsovinster med kanel

Fem hälsovinster med kanel

Kryddan kanel kommer från barken från kanelträdet, som finns i tropiska länder som Nord- och Sydamerika, Afrika och Asien. Barken skalas av, rullas ihop och ugnstorkas för att sedan malas ned. Kanelen är en av våra äldsta kryddor och det sägs att krig har utkämpats på grund av den.

Idag används kanel främst som krydda, men dess positiva effekter för hälsan fortsätter att visa sig i olika studier.

1. Kanel ökar förbränningen
2. Kanel sänker blodsockerhalten
3. Kanel sänker halten av blodfetter
4. Kanel dämpar inflammationer
5. Kanel bättrar på hjärt- och kärlhälsan

Troligen beror de positiva effekterna på polyfenolerna i kanelen, det är en grupp antioxidanter som kan hjälpa till att skydda kroppen mot fria radikaler.

I Sverige används kanel främst i bakverk som kanelbullar och pepparkakor och till risgrynsgröt men i andra länder är det vanligt att det används i kötträtter. Mitt tips för ett regelbundet intag av kanel är att strö en tesked över filen eller gröten om man äter det till frukost, eller att testa att använda kanel i matlagningen.

Friggs har ett gott rött te som heter Orientalisk kanel som bland annat innehåller kanel, ingefära, kamomill, svartpeppar och vanilj och är naturligt fritt från koffein.

Risker med intag av kanel
Kanel innehåller höga halter av ämnet kamurin som man tror kan orsaka leverskador. Kanelarten cassia innehåller mer kumarin än ceylonkanel. Läs Livsmedelsverkets rekommendationer här.

Källor:
Livsmedelsverket
Träningslära

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan