Hem / Hälsa / Källor till omega-3
Källor till omega-3

Källor till omega-3

Hur många av oss äter i ärlighetens namn fisk två till tre gånger i veckan? Enligt en undersökning från Livsmedelsverket är det endast en av tre svenskar fisk minst två gånger per vecka. Anledningen till att vi ska äta fisk ofta är framför allt för att de innehåller omega-3. Men det finns andra sätt att få i sig omega-3.

De flesta av oss äter alldeles för mycket omega-6, det är inte fettsyran i sig som är skadlig utan obalansen mellan omega-3 och omega-6.  Kvoten ska helst vara 1:1 men medelsvensken intar idag mellan 1:10 och 1:20.

Jag har tidigare försökt att äta mycket fisk och skaldjur och brukar dessutom äta kapslar med fiskolja dagligen, men då jag är vegetarian (lakto-ovo vegetarian, vilket innebär att jag äter mjölkprodukter och ägg) sedan några veckor tillbaka så behövde jag hitta andra källor till de essentiella fettsyrorna. Min lösning har blivit att äta en matsked kallpressad linfröolja dagligen samt extra mycket nötter och frön. Två teskedar chiafrön innehåller till exempel lika mycket omega-3 som en laxfilé.

Tillskott och berikade produkter
Omega-3 ägg (hönorna äter linfrön)
Ekologiska mjölkprodukter (innehåller mer omega-3 än konventionella produkter)
Fet fisk och skaldjur
Fiskolja
Vegetabilisk olja (exempelvis V-pure som innehåller alger)

Grönsaker
Alger, broccoli, blomkål och spenat.

Oljor
Linfröolja (kallpressad), valnötsolja och rapsolja.

Nötter och frön
Chiafrön, solrosfrön, valnötter och linfrön.

Baljväxter
Kidneybönor, pintobönor och mungobönor.

Läs mer om balansen mellan omega-3 och omega-6 hos Livsmedelsverket »

Källor:
Träningslära
Iform

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan