Hem / Hälsa / Kaffe – en nyttig last
Kaffe – en nyttig last

Kaffe – en nyttig last

Kaffe är världens näst vanligaste dryck. I Sverige dricks det varje år cirka 157 liter kaffe per invånare. Trots att koffein är ett stimulantia så överväger fördelarna de nackdelar som finns med med vår favoritdryck.

En vanlig kopp kaffe brukar innehålla mellan 100-200 mg koffein, detta ämne är orsaken till att vi blir pigga av kaffe. Koffein är som sagt ett stimulantia (en hjärnstimulerande substans) som bland annat blockerar adenosin i hjärnan, en signalsubstans som gör oss trötta. Koffeinet höjer även dopaminnivån i hjärnan, något som ger ett ökat välmående. Forskning har visat att människor som dricker kaffe mår bättre än de som inte gör det, kaffedrickare löper till och med en mindre risk att drabbas av depressioner eller att begå självmord.

I träningssammanhang har koffein visat sig vara prestationshöjande, då det ökar frisättningen av fett från fettcellerna och därmed ger musklerna bättre energitillgång. Studier har även visat att den upplevda smärtan under ett träningspass är betydligt lägre bland de motionärer som intagit koffein. Kaffedrickare har i genomsnitt en lägre kroppsvikt än människor med ett lågt intag av koffein. En möjlig förklaring är att koffeinet höjer leverns energiförbrukning, en annan är att de som inte dricker kaffe lättare faller för andra dopaminhöjare som fet mat och socker.

Det som gör kaffet till en vinnare vid en jämförelse med andra koffeinhaltiga drycker som till exempel energidryck eller läsk är den höga halten av antioxidanter i kaffet. I USA är kaffet den största källan till antioxidanter i kosten, i Norge kommer 64% av antioxidanterna i kosten från kaffet, medan frukt och grönsaker står för 13%. Studier har visat att kaffet har en skyddande effekt mot sjukdomar som diabetes typ 2, parkinsons sjukdom och vissa cancertyper.

Det ska dock tilläggas att en normal kaffekonsumtion (3-5 koppar) är att rekommendera, då det finns kopplingar mellan höga intag av koffein och utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar. Gravida kvinnor bör även undvika kaffe då det har visat sig att en hög konsumtion kan öka risken för missfall.

Källor:
Paulun.se och NGruppen

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan