Hem / Kost / Är jordnötssmör nyttigt?
Är jordnötssmör nyttigt?

Är jordnötssmör nyttigt?

Svaret på den frågan är *trumvirvel*: Ja! Om det är rätt sort och i rimliga mängder. Ny forskning visar bland annat att jordnötssmör kan minska risken för bröstcancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes och att äta 1-2 teskedar på morgonen kan dämpa aptiten resten av dagen.

Jordnötter är trots sin smak och sitt utseende faktiskt inte alls en nöt utan en baljväxt som härstammar från Sydamerika. Näringsmässigt är jordnötter väldigt lika nötter också, ungefär hälften av vikten innehåller fett, den andra hälften lika delar kolhydrater och protein. Jordnötssmör innehåller fibrer, vitaminer och mineraler, bland annat höga halter av vitamin E, magnesium, kalium och vitamin B6. Men det gäller att välja rätt burk i butikshyllan.

Så väljer du ett nyttigt jordnötssmör
När jag väljer jordnötssmör vill jag inte se något annat på innehållsförteckningen än jordnötter och salt. Många varianter innehåller andra otrevligheter, låt oss göra en jämförelse mellan Skippys jordnötssmör och Fitnessgurus ekologiska jordnötssmör.

Jordnötssmör Creamy Skippy:
Malda rostade jordnötter (72%), vegetabilisk olja, druvsocker, härdat vegetabiliskt fett, salt.

Organic Peanut Butter Fitnessguru:
Ekologiska jordnötter (99,4%), havssalt.

jordnotssmor-nyttigt-fitnessguruNuff said.

Enkla sätt att inkludera jordnötssmör i kosten
Man ska inte glömma bort att jordnötssmör är energirikt som tusan, en matsked innehåller 71 kalorier. Men å andra sidan innehåller det som sagt mycket näring och har en aptitdämpande effekt. Jag brukar blanda det i min gröt på morgonen, bre det på linfrökex, tillsätta i smoothies eller använda det i olika bakverk.

Källor: CBS News, WebMD, Harvard Health.

 

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

7 Kommentarer

 1. Intressant blogg!!! Mycket kostinspo! 🙂 tänkte bars tipsa, dom säljer ekologiskt jordnötssmör på bland annat Coop av märket Green chocie, innerhåller enbart jordnötter och havssalt! Tror inte jag betalar mer än 35 kr för den, 350g! Den på fitnessguru är så dyr i jämförelse! Men kanske godare? 😉

  • Johanna Båth

   Hej Johanna! Kul att du gillar bloggen. Jag tycker definitivt att Fitnessgurus jordnötssmör är godare, jag brukar även använda Green Choice men då typ i bakverk, gröt och smoothies medan jag använder ”lyxvarianten” när jag äter det rent på typ bröd, kex, frukt och liknande.

 2. Åh då måste jag nästan beställa hem den och prova!

 3. Godast är helt klart att göra det själv. Superenkelt.

  • Tack för tipset Jennie. Det låter spännande, det har jag aldrig testat. Hur brukar du göra?

   • Det är bara att mixa jordnötter (naturella eller rostade) i en matberedare. Det blir smör efter n liten stund. För lösare smör, tillsätt lite neutral olja. Jättelätt!

 4. Vad innehåller green choice jordnötssmör crunchy i kalorier per 1 matsked?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan