Hem / Kost / Gröt på fem sätt
Gröt på fem sätt

Gröt på fem sätt

Gröt är gott och snabblagat och dessutom väldigt mättande och nyttigt om du använder rätt sorts gryn. Här kommer fem riktigt bra alternativ som håller dig på gott humör fram tills lunchen.

Havregrynsgröt
1 dl havregryn (vanliga eller fiberberikade)
2-3 dl vatten eller mjölk
En nypa salt
Kokas i 3 minuter i en kastull eller en tallrik i mikrovågsugn.

Dinkelgröt
2 dl dinkelflingor
4 dl vatten eller mjölk
En nypa salt
Kokas i 3 minuter.

Råggröt
1 dl rågflingor
3 dl vatten eller mjölk
En nypa salt
Kokas i 3-5 minuter.

Bovetegröt
2 dl boveteflingor
4 dl vatten eller mjölk
En nypa salt
Kokas i 2 minuter.

Quinoagröt
1 dl vit quinoa
2 dl vatten eller mjölk
En nypa salt
Kokas i 15 minuter.

Tips för roligare gröt
Blanda ner torkad frukt (exempelvis russin, plommon eller aprikoser), linfrön, solrosfrön, rivet äpple eller päron eller lite honung (för mer sötma) i gröten under kokning.

Servera gröten med nötter, frön, färsk frukt, bär och/eller hemlagat äppelmos. Pudra gärna över kanel eller kardemumma.

Har du några fler tips för extra god gröt? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadskommunikatör på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

6 Kommentarer

  1. Bovetegröt på helt bovete är ju väldigt gott också! Lite udda, med rejält tuggmotstånd.

    Skölj bovetet, koka upp med vatten och lite torkad frukt. tar ca 10-15 min.

  2. Glöm inte att blötlägga grynen över natten med lite ex citron för att få bort lektiner, fytinsyra och dyl. Se gärna detta klipp: http://www.youtube.com/watch?v=vRxpFZcMpsw

  3. Bra inspirationsblogg! Bovetegröt ska jag testa snarast 🙂

    Jag vill tipsa om att ägg är jättegott att tillsätta i havregrynsgröten. Den blir både godare och mer näringsrik 🙂

    • Johanna Båth

      Tack för tipset Frida! Vilken bra blogg du hade, måste testa glassen med jordnötssmör snarast. Jag har hört många säga att det är gott med ägg i havregrynsgröt men jag har inte vågat testa än. Kanske ska samla mod till mig nu när ännu en person säger att det är gott!

  4. Jag brukar ha i äggvita i min fiberberikade havregrynsgröt, mer mättande och proteinrikt.
    Måste göras i kastrull så att man kan röra hela tiden. Servera med blåbär och havremjölk, Mums!

    • Har faktiskt aldrig testat med ägg i gröten men många gillar ju det så jag måste nog ge det en chans!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan