Hem / Kost / Gör ditt eget quinoamjöl
Gör ditt eget quinoamjöl

Gör ditt eget quinoamjöl

Senast ut i raden av glutenfria mjöler är quinoamjöl, som nyligen lanserats av bland annat Biofood. Men visste du att du enkelt kan göra quinoamjöl själv? Allt du behöver är quinoa, en ugn och en mixer.

Quinoa kallas för chisaya mama eller “mother of all grains”av Inklafolk, det är inte så svårt att förstå varför – quinoa är det mest proteinrika fröet där ute, det är glutenfritt, fiberrikt och fullt av fibrer och mineraler. Quinoa härstammar från Sydamerika där det växer på 4000 meters höjd i Anderna. Många tror att quinoa är ett spannmål, men det är en ört med spannmålsliknande egenskaper. Du kan göra allt möjligt spännande med quinoa, allt ifrån att ha det som bas i sallader eller som ett substitut för ris eller pasta till att göra biffar och baka muffins. För inspiration, kika på bloggen Queen of Quinoa.

De quinoamjöler som finns i handeln är oftast inte gjorda på rostade frön, men efter lite eftersökning på olika bloggar så verkar det som att det blir bättre smak när man rostar innan man mal det (det verkar ge det en mer neutral smak). Jag har i ärlighetens namn inte experimenterat knappt någonting med quinoamjöl än, men det ska gå att byta ut i princip allt mjöl i ett recept om man har någonting som fungerar som bindemedel (då det är glutenfritt), till exempel ägg, chiafrön eller fiberhusk. Vill du vara på den säkra sidan kan du testa att byta ut en del av mjölet i receptet.

Något som kan vara bra att veta med quinoa är att det innehåller saponiner (bitterämnen) som ger en bitter smak, det är därför viktigt att skölja quinoan ordentligt för att dessa ska försvinna (du behöver en finmaskig sil).

Så här gör du eget quinoamjöl
Ingredienser:
Vit quinoa

Gör så här:
Skölj quinoan ordentligt, sprid ut den på en plåt i ett tunt lager, lägg gärna en handduk över och pressa så att det mesta av vattnet försvinner. Rosta sedan quinoan i cirka 10-12 minuter i ugnen på 175° C. Låt svalna. Mixa sedan fröna i en mixer eller en kaffekvarn till ett fint mjöl. Känn med fingrarna så att mjölet är färdigt.

Recept: Part-Time Health Nut

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan