Hem / Kost / Gör ditt eget nötsmör
Gör ditt eget nötsmör

Gör ditt eget nötsmör

Ekologiska och sockerfria varianter av jordnötssmör finns numera i de flesta butiker för några tior, men vill du köpa till exempel mandelsmör eller valnötssmör så skjuter kilopriset i höjden. Tur att du enkelt kan göra ditt eget nötsmör! Här kommer mitt recept.

Allt du behöver för att göra ditt eget nötsmör är en maberedare, en påse nötter, en nypa havssalt, eventuellt ett par matskedar rapsolja och en smula tålamod. Välj nötter efter smak, några som garanterat fungerar bra är sötmandel, valnötter och cashewnötter. Efter att min kära vän Linda i månader tjatat om hur fantastiskt enkelt och gott det är att göra eget nötsmör så testade jag i veckan att göra mandelsmör. Jag är väldigt nöjd med resultatet, jag har ätit mitt nötsmör på ett par skivor Finn Crisp som mellanmål men testa även att använda nötsmör i smoothies, gröt och på frukt.

Mandelsmör
Ingredienser:
En påse sötmandel
Ev. 1-2 msk rapsolja
Havssalt

Gör så här:
Rosta mandlarna i en stekpanna eller i ugnen tills de får lite färg. Lägg ner dem i en matberedare och mixa mandlarna tills det har blivit smör. Detta brukar ta 10-15 minuter (jag använder en slö mixer, har du en bra matberedare bör det endast ta några minuter). Om mandelmjölet åker upp på kanterna i början får du skrapa ner det. Om smöret blir för torrt kan du tillsätta rapsolja till en bra konsistens. Smaka av med salt på slutet. Förvara i en burk i kylskåpet.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

En kommentar

  1. Ska prova detta idag, på en påse hur mkt nötsmör blir det egentligen? 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan