Hem / Kost / Gör din egen mandelmjölk
Gör din egen mandelmjölk

Gör din egen mandelmjölk

Jag har länge velat lära mig göra egen mandelmjölk men inte riktigt gjort slag i saken, men för ett par veckor sedan testade jag för första gången och sedan dess kan jag inte vara utan den. Jag har snart hela frysen full av mandelpulpa (det som blir kvar av mandeln).

Det är väldigt enkelt att göra egen mandelmjölk, det är dessutom godare än köpt mjölk (även om Alpros mandeldryck är suverän) och billigare. Allt du behöver är en nötmjölkspåse eller en silduk, jag köpte det sistnämnda på Willys för 12 spänn och den fungerar alldeles utmärkt, vatten, en mixer och något att söta och smaksätta mjölken med om du vill. Du kan byta ut mandeln mot andra nötter, till exempel hasselnötter eller cashewnötter. Mandelmjölk är urgott att ha i gröt, smoothies, varm choklad eller att bara dricka som den är.

Hemmagjord mandelmjölk

Ingredienser:

2,5 dl sötmandel
7,5 dl vatten
1-2 färska urkärnade dadlar eller 2 tsk agavesirap (valfritt)
Smaksättning (t ex äkta vaniljpulver, kardemumma eller kanel)
En nypa salt

Gör så här:
Blötlägg mandeln över natten. Skölj av dem ordentligt med varmt vatten. Mixa mandlar, vatten, salt och dadlar/agave i en mixer i ett par minuter. Trä silduken över en kanna och häll i mjölkblandningen. Pressa ut all vätska med händerna. Det som blir kvar i silduken är mandelpulpan, spara den* (det går bra att frysa den så länge). Tillsätt eventuellt kryddor och häll upp mjölken i en glasflaska. Mandelmjölken håller sig i kylen i cirka tre dagar, det går bra att göra en halv sats om du mot all förmodan inte dricker upp den så snart. Silduken tvättar du för hand, den går att återanvända så länge den håller.

* Mandelpulpan går att använda i till exempel mandel- och kokosbollar, kakor, bars, pajdeg, hummus och gröt (googla på ”recept mandelpulpa” eller ”recipe almond pulp”).

Recept hämtat från Green Kitchen Stories.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan