Hem / Kost / Glutenfritt grovt bröd
Glutenfritt grovt bröd

Glutenfritt grovt bröd

Den rubriken lät ju inte särskilt sexig, my bad. I det här brödet har mjöl från de traditionella sädesslagen lämnat plats för bovetemjöl, sojamjöl och nyponskalsmjöl. Resultatet är ett gott bröd som är fullspäckat med näring.

Glutenfritt grovt bröd
(1 bröd)
Ingredienser:
600 g kallt vatten
10 g jäst
100 g solroskärnor
30 g linfrö
35 g melon- eller pumpakärnor
50 g honung
20 g nyponskalsmjöl (kan bytas ut mot mer soja- eller bovetemjöl)
1 tsk brödkryddor
1,5 tsk salt
50 g boveteflingor
60 g sojamjöl
160 g bovetemjöl
25 g psylliumfröskal (ibland kallat fiberhusk)
Smör till formen
Boveteflingor att strö över brödet

Gör så här:
Blanda ut jästen i vattnet, blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i vattnet. Degen blir ganska lös. Häll degen i en 1,5-liters smörad form och strö över boveteflingor. Låt degen jäsa i 2 timmar, grädda den sedan i 175 grader i cirka 75 minuter. Låt brödet svalna helt innan du skär i det, allra helst till nästa dag (det här måste vara i strid med någon form av mänskliga rättigheter).

Det här brödet är perfekt att skiva upp och frysa in, sen kan du bara ta fram ett par skivor och värma dem i brödrosten.

Recept: Nytt bröd: baka gott utan gluten av Jessica Frej och Maria Blohm

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

2 Kommentarer

  1. Hej!
    Hittade din blogg i natt, då jag började fundera på clean eating och matlådor för fem dagar i och med att min bebis föds om några månader. Då jag är glutenintolerant vet jag att en hel del glutenfria recept blir torra och tråkiga, men det här låter ju mumsigt! Bäst av allt, inga nötter 😀 Hur håller sig brödet om man inte fryser in det? Och om jag vill ersätta nyponmjölet med mer soja- eller bovetemjöl, är det samma mängd som gäller?

    • Jag gillar det här brödet! Det håller sig nog som vilket annat bröd som helst, några dagar skulle jag tippa på. Kör samma mängd om du ska byta ut nyponskalsmjölet. Lycka till :).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan