Hem / Kost / Fem naturliga proteinpulver
Fem naturliga proteinpulver

Fem naturliga proteinpulver

Kan ett proteinpulver över huvud taget vara naturligt? Det är en produkt som är väldigt processad och innehåller ofta onödiga tillsatser. Men ett högt proteinintag  är viktigt för dig som vill bygga muskler och hjälper dig även att hålla dig mätt och belåten. Här tipsar jag om fem schyssta proteinpulver som jag själv har testat, två av dem är helt vegetabiliska.

Innan du börjar ta proteintillskott rekommenderar jag att du tar några dagar då du räknat ut hur mycket protein du får i dig på en dag, det rekommenderade dagliga intaget är 0,75 gram per kilo kroppsvikt men ett intag på 1,5-2 gram per kilo kroppsvikt är lagom för dig som tränar hårt. Men kommer du upp i den mängden med vanlig mat så behövs det inte något kosttillskott. Läs gärna mer om protein i mina artiklar Allt du behöver veta om protein – del 1 och 2.

Något jag fortfarande saknar på marknaden är ekologiska proteinpulver, jag har testat Bio-Vassle från Helhetshälsa men gillade inte smaken. Nästa test blir Jarrow Formulas ekologiska naturella vassleprotein. Jag återkommer med nya tips, kommentera gärna om du vet om fler naturliga proteinpulver.

Dr. Mercola Miracle Whey
Kallprocessat vassleprotein från gräsbetande kor, finns i smakerna Banana, Blueberry, Vanilla, Original (neutral), Strawberry, Chocolate och Peanut Butter. Jag har testat Vanilla och Blueberry och tycker helt klart att Blueberry var bäst. Den var riktigt god att blanda enbart med mjölk.
Pris/kg: 470 kr
Gram protein/portion (40 g): 19 g (smaksatt), 32 g (neutral).
Kalorier/portion (40 g): 160 kcal
+ Väldigt välsmakande protein av hög kvalitet. Den neutrala smaken är det mest prisvärda alternativet (fruktpulvret i de smaksatta varianterna tar upp mycket volym).
På tok för dyrt även om man handlar det från USA (kostar nästan 700 spänn kilot i Sverige!). Jag tycker att det kändes bra att veta att det kom från gräsbetande kor, men lämnar nog hellre korna utanför det här och väljer ett billigare vegetabiliskt protein.
Från Dr. Mercola, kan handlas från till exempel iHerb (se min iHerb-guide) eller den svenska återförsäljaren Bättre Hälsa.

Helhetshälsa Proteinpulver (vegetabiliskt)
Ett vegetabiliskt pulver av sojaprotein som är berikat med vitaminer och mineraler. Inga smakämnen och fri från tillsatser.
Pris/kg: 384 kr
Gram protein/portion (20 g): 13 g
Kalorier/portion (20 g): 70 kcal
+ Jag gillar naturella proteinpulver då de kan användas i olika smoothies. Stort plus för att det är vegetabiliskt.
Lite klent med protein per portion, å andra sidan är portionen bara 20 g så man kan med fördel ta 1,5-2 skopor. Ger smoothies en svag bismak av soja, men det funkar.
Från Helhetshälsa, kan köpas från till exempel Bodystore.

Holistic Protein
Holistic Protein är ett ultrafiltrerat vassleproteinkoncentrat som finns i smakerna vanilj, choklad och jordgubb.
Pris/kg: 335 kr
Gram protein/portion (30 g): 22,6 g
Kalorier/portion (30 g): 122 kcal
+ Ett bra proteinpulver med en mild smak som är perfekt att blanda i smoothies. Bra proteinmängd per portion.
– Inte god att enbart blanda med mjölk/vatten, smaken är för svag. Jag har testat alla smaker och gillar vanilj bäst.
Från Holistic, kan handlas från till exempel Bodystore.

Vega One (vegetabiliskt)
Vega One är egentligen inte ett proteinpulver utan en slags vegetabilisk näringsdryck som förutom protein innehåller fibrer, probiotika, antioxidanter, grönsaker och omega-3.
Pris/kg: 406 kr
Gram protein/portion (43,8 g): 15 g
Kalorier/portion (43,8 g): 138 kcal
+ Otroligt god! Ett av de få proteinpulver jag kan dricka enbart blandat med mjölk utan att må illa. Jag har bara testat chokladsmaken men har beställt hem prover av de andra smakerna Vanilla Chai, Berry och Vanilla. Ska jag dricka en proteinshake (inte en smoothie) är det här mitt självklara val.
En smula dyr, cirka 18 kronor per portion gör den dyrare än många proteinbars. Men den innehåller ju en massa bra grejer så jag skulle nog snarare se det här som ett komplett kosttillskott. Men jag hade gärna sett några gram protein till per portion.
Från Vega, kan handlas från till exempel iHerb (se min iHerb-guide).

Fitnessguru One Bake®
Naturellt vassleprotein som kan användas både i smoothies, bakning och matlagning.
Pris/kg: 249 kr
Gram protein/portion (30 g): 24 g
Kalorier/portion (30 g): 120 kcal
+ Väldigt prisvärt protein med neutral smak som försvinner när man använder det i till exempel bärsmoothies och pannkakor. En klar favorit här hemma.
Vad kan man säga för negativt om ett proteinpulver med en enda ingrediens (värmebeständigt vassleproteinkoncentrat)?
Från Fitnessguru.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

2 Kommentarer

  1. Hej,

    det finns också BE GREEN veganskt och ekologiskt proteinpulver.

  2. och jag gillar det här jättemycket. Be Green finns till ex. på Ecoliving.se. Hälsningar, Alice

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan