Hem / Kost / Fem böcker om matindustrin
Fem böcker om matindustrin

Fem böcker om matindustrin

Vet du vad du äter? Vill du veta vad du äter? Här kommer fem tips på läsvärda böcker som avslöjar vad det egentligen är du lägger i varukorgen när du handlar och hur dina val påverkar människor, djur och miljö.

Den hemlige kocken: det okända fusket med maten på din tallrik av Mats-Eric Nilsson
Vad är det egentligen vi stoppar i oss? Frågan släpper inte taget om de tiotusentals svenskar som läst Den hemlige kocken. Boken har under de senaste åren skakat om både konsumenter och tillverkare och även tvingat fram förändrade produkter. Den har hittills sålts i en kvarts miljon exemplar på svenska och har översatts i både Norge och Finland. Maten vi äter har återigen blivit ett samtalsämne, vid matbordet, i personalrummen i medierna och på bloggar.

Matens pris: boken som matindustrin inte vill att du ska läsa av Malin Olofsson och Daniel Öhman
Matens pris är vinnare av Stora Journalistpriset 2011 i kategorin Årets avslöjande med motiveringen ”För att de avslöjat det orimligt höga pris som djur, människor och miljö betalar för vår billiga mat.”

Till matens försvar (In Defense of Food: An Eater’s Manifesto) av Michael Pollan
Att mat och ätande skulle vara i behov av något försvar verkar kanske motsägelsefullt i en tid när övergödning framträder som ett allvarligare hot mot människors hälsa än undernäring. Men det mesta av det vi i dag konsumerar är inte mat, menar Michael Pollan, och vårt sätt att inmundiga detta i bilen framför teven och i ökande omfattning ensamma, är inte att betrakta som måltider. Denna fantastiska bok är en #1 New York Times Bestseller som du helt enkelt måste läsa. Det är en av de få böcker jag har läst om flera gånger.

Snabbmatslandet (Fast Food Nation) av Eric Schlosser
Snabbmat är inte längre en enbart amerikansk institution, det har blivit en global företeelse med 28.000 McDonald’s-restauranger över hela världen.I Snabbmatslandet gör Eric Schlosser en fascinerande resa i snabbmatens hemland USA. Han granskar den minst sagt tvivelaktiga processen kring produktionen av snabbmat, men han tar också en titt på själva fenomenet.

Döden i grytan av Mats-Eric Nilsson
Ännu en bok från ”den hemlige kocken” Mats-Eric Nilsson. Döden i grytan visar hur lagar och regler gynnar den näringsmässigt utarmade industrimaten på den traditionellt tillagade matens bekostnad.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan