Hem / Kost / Fem alternativ till socker
Fem alternativ till socker

Fem alternativ till socker

Idag är det i princip en dödssynd att äta socker. Och visst är det flesta överens om att det är vitt raffinerat socker som är den största boven i den lavinartade ökningen av övervikt och diabetes i Västvärlden. Men få av oss är beredda att avstå ifrån den söta smaken, det går dock att välja alternativ med lägre GI och högre näringstäthet.

Honung
Honung är världens äldsta naturliga sötningsmedel. Det är rikt på vitaminer och mineraler och innehåller enzymer som hjälper matsmältningen. Honung har även en antiseptisk och mjukgörande effekt och är en populär ingrediens i till exempel hostmediciner och hudvårdsprodukter. Lämpar sig som sötning i till exempel matlagning, bakning, te och smoothies.

Lönnsirap
Äkta lönnsirap skall ej förväxlas med ”Pancake syrup” som används på amerikanska pannkakor. Lönnsirap är gjord av kådan på den svarta eller röda rönnen, dess karakteristiska smak och djupa färg uppstår när kådan kokas och kondenseras. Lönnsirap innehåller färre kalorier och har högre mineralhalt än honung. Nordamerikanska indianer använde lönnsirapen både i matlagning och som medicin då de trodde på sirapens hälsofrämjande egenskaper som att förbättra immunförsvar och hjärthälsa. Lämpar sig som sötning i till exempel te, smoothies, müsli och gröt.

Xylitol
Xylitiol kallas även björksocker och är en naturlig produkt som är gjord från just trädet björk. Den är nästan helt kalorifri och påverkar inte blodsockret. Lämpar sig i till exempel bakning, strö över bär, yoghurt, kaffe eller te.

Stevia
Örten stevia innehåller förutom glukosider som ger den söta smaken även proteiner, fiber, järn, fosfor, magnesium och många andra vitaminer och mineraler. Glykosiderna i stevia bryts inte ned av värme, därför lämpar sig stevia till matlagning och bakning. Läs mer om stevia här »

Agave
Agavesirapen är helt naturlig och vegansk, och utvinns från samma mexikanska kaktusliknande planta som man tillverkar tequila av. Agave användes av aztekerna i Sydamerika redan för hundratals år sedan till sårläkning då det verkar antiinflammatoriskt och antibakteriellt i kroppen. Idag har agave fått uppmärksamhet för sitt innehåll av insulin, studier har visat att agavens låga påverkan på kroppens blodsockernivåer och förmågan att minska hungerkänslor gör den effektiv vid viktminskning. Lämpar sig till användning i smoothies, te, kaffe, dressing och matlagning.

Källa:
Boken Food for thoughtfrån Blueberry Lifestyle.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan