Hem / Kost / Ett bröd som är för bra för att vara sant
Ett bröd som är för bra för att vara sant

Ett bröd som är för bra för att vara sant

Det finns en anledning till att Sarah med bloggen My New Roots kallar det här brödet för The Life-Changing Loaf of Bread. Det här brödet är verkligen för bra för att vara sant. Det är enkelt att göra, proppfullt av nyttigheter som fullkorn, nötter, frön och är helt glutenfritt och veganskt.

Jag hittade receptet via Lilla Matdériven som har översatt det. Jag älskar bröd, men lets be honest – ett par skivor surdegsbröd tillför varken mycket näring eller mättnad att tala om (men möjligtvis lycka och mening med livet), därför äter jag normalt inte bröd oftare än någon gång i veckan. Det här brödet är dock en helt annan historia, det är fullt av protein och nyttiga fetter och två, tre små skivor mättar rejält. Och det är verkligen hur gott som helst. Hemligheten med det här glutenfria brödet är psylliumfrön (fiberhusk) som binder vätska.

Ett bröd som är för bra för att vara sant
(Ett bröd)
Ingredienser:
2,4 dl solroskärnor, naturella
1,2 dl linfrön
1,2 dl hasselnötter (eller mandlar)
3,6 dl havregryn
2 msk chiafrön
4 msk psylliumfröskal (fiberhusk)
1 tsk finmalen havssalt (1 1/2 tsk om du använder flingsalt)
1 msk honung (eller lönnsirap)
3 msk smält smakfri kokosolja
3,6 dl vatten

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en 1 liters bakform. Smält kokosoljan och vispa ihop det med honungen och vattnet. Häll vätskan över de torra ingredienserna i bakformen och rör ihop ordentligt. Jämna till ytan med baksidan av en slev. Låt brödet vila i rumstemperatur i 2 minst två timmar, över dagen eller över natten. Sätt ugnen på 175 grader. Baka brödet i 20 minuter, ta ut det och lyft ur brödet ur formen (lossa sidorna med hjälp av en vass kniv). Vänd brödet så att undersidan är uppåt och lägg det på ett galler och baka i ytterligare 30-40 minuter i mitten av ugnen. Brödet är klart när det är gyllenbrunt och låta ihåligt när du knackar på det. Låt svalna helt och hållet (du klarar det) innan du skär i det.

Brödet är väldigt gott att rosta och går även bra att frysa i skivor.

 

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

13 Kommentarer

 1. En fråga angående brödet, är det inte gluten i havregryn?
  /Jessi

  • Hej Jessi! Det är tyvärr ofta gluten i vanliga havregryn, välj i så fall en garanterat glutenfri variant.

 2. Hej!
  Vill testa brödet, men min mage klarar inte linfrön 🙁
  Kan man byta ut mot ngt annat? Mer chiafrön kanske?

  • Hej Nina! Jag är osäker på hur viktiga linfröna är för att binda vätskan, men jag skulle testa att öka mängden solrosfrön och havregryn, eller testa med t ex sesamfrön istället. Lycka till!

 3. helena stensöta

  Hej, receptet är uppenbarligen översatt från land där man använder vikt som primärt ingrediensmått (usa?). Det är omöjligt att mäta upp 3,6 deciliter av något, så skulle du kunna posta viktandelarna också? Tack!

  • Hej Helena! Jag förstår inte riktigt, det är väl bara att mäta upp strax över 3,5 dl? Mäter du upp som angivet i receptet så blir det hur bra som helst. Det är översatt från bloggen My New Roots, där har du även ingredienserna angivna i gram: http://www.mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/ Hoppas det är till någon hjälp!

   • helena stensöta

    Hej, ja min kommentar handlade just om att det skulle vara bra att även ange gram-mängderna eftersom det var uppenbart att originalinstruktionerna var angivna i gram. Jag menade att ingen från början skulle tänka ut att man skulle ha 3,6 deciliter havregryn istället för 3,5 och att det därför var ett översatt recept och att det ser bättre ut att skriva det då samt ange båda måtten.
    Men det var ett gott bröd så tack för tips!
    Helena

    • Johanna Båth

     Nej det är väl solklart att måttangivelserna blir lite skumma när man översätter, men då få svenskar mäter upp ingredienserna med våg föredrar jag att ange i volym. Slappna av, jag lovar att brödet blir bra även om det diffar några gram hit eller dit :). Länken till originalreceptet finns redan i ingressen så den som vill ha det kan helt enkelt klicka på den.

  • Sent svar, men i originalreceptet anges mängderna i cups och i gram, som följer:

   Ingredients:
   1 cup / 135g sunflower seeds
   ½ cup / 90g flax seeds
   ½ cup / 65g hazelnuts or almonds
   1 ½ cups / 145g rolled oats
   2 Tbsp. chia seeds
   4 Tbsp. psyllium seed husks (3 Tbsp. if using psyllium husk powder)
   1 tsp. fine grain sea salt (add ½ tsp. if using coarse salt)
   1 Tbsp. maple syrup (for sugar-free diets, use a pinch of stevia)
   3 Tbsp. melted coconut oil or ghee
   1 ½ cups / 350ml water

 4. Tips på goda pålägg?

  • Johanna Båth

   Mosad avokado med chili flakes och flingsalt, hummus, någon god ost eller en hemgjord spread kanske!

 5. helena stensöta

  Hej, jag har lagat brödet flera gånger och tycker det är jättegott, men har du provat att baka brödet i varmluftsugn? Jag tänker på att det är omständigt att lyfta ut brödet ur formen och fortsätta baka det på galler – om man har varmluftsugn kanske man slipper det? /helena

  • Vad kul att du gillar det! Nej jag har tyvärr inte någon varmluftsugn men jag kan tänka mig att det går bra att göra det då – har du testat?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan