Hem / Kost / Chokladälskare är smalare
Chokladälskare är smalare

Chokladälskare är smalare

Vi svenskar äter mest godis i hela världen, cirka 17 kilo per år och person. Under påskhelgen dubblar vi vår konsumtion och äter tillsammans 6 000 ton godis. Men det kan vara idé att fylla påskägget med choklad i år om du vill behålla formen, en ny studie visar att människor som regelbundet äter choklad i genomsnitt väger mindre än andra.

”What you see before you is the result of a lifetime of chocolate”, så uttalade sig berömt Hollywoodstjärnan Kathrine Hepburn om sin smala figur. Hennes uttalande kan numera få stöd i forskningen. En färsk amerikansk studie från University of California i San Diego visar att människor som äter choklad några gånger i veckan i genomsnitt har ett lägre BMI (Body Mass Index) än de som gör det mer sällan.

Forskarna tittade på kost, kaloriintag och BMI hos cirka 1 000 personer. Chokladälskarna hade ett lägre BMI trots att deras kaloriintag inte var lägre och att de inte motionerade mer. Forskarna föreslår att en möjlig förklaring är det finns ämnen i chokladen som ökar metabolismen, bland annat antioxidanten catechin som finns i mörk choklad som i försök på möss visat sig kunna minska kroppsvikten.

Men än är det för tidigt att slå fast att choklad är kalorineutralt, som forskarna kallar det.

Jag vill poängtera att det är mörk choklad (minst 70 procent kakao) som har flest hälsobringande egenskaper, den ljusa chokladen kan dessutom innehålla mycker socker, härdat fett och tillsatser och har inte den bittra smak som gör att du oftast nöjer dig med några bitar mörk choklad. Läs gärna mer om choklad på SVT’s webbsajt Toppform ».

Källa:
ScienceDaily

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan