Hem / Kost / Bovetegröt
Bovetegröt

Bovetegröt

Är du trött på att sleva i dig samma gamla havregrynsgröt varje morgon? Testa någonting nytt! Bovetegröt kokt på helt bovete serverad med färska frukter och bär är min frukostfavorit för tillfället, här har du receptet.

Bovete är inte ett sädesslag utan en ört, och är helt fri från gluten. Studier visar att dagligt intag kan sänka kolesterolet i blodet. Bovete är rikt på protein och innehåller mycket kalcium, och även järn, kalium, magnesium, zink, selen, kisel samt antioxidanten rutin som. Jag har testat att göra bovetegröt tidigare på boveteflingor och tyckte att det smakade rent utsagt förfärligt, men med helt bovete blir det toppen och jag kan tänka mig att det går precis lika bra med krossad bovete. Leta bland frön och gryner i affären, jag vet att bland annat Saltå Kvarn och Risenta har helt bovete i sitt sortiment men den billigaste ekologiska varianten jag har hittat är Garant som säljs på Willys och Hemköp (i princip halva priset jämfört med Risenta som inte ens är ekologisk).

Receptet är adapterat från det här från Green Kitchen Stories. I sommar tänker jag äta raw bovetegröt.

Bovetegröt
(1 portion)
0,75 dl helt bovete
1,5-2 dl vatten
En nypa salt
Torkad frukt (t ex ekologiska russin och aprikoser)
Kryddor (jag använder kanel, kardemumma och vaniljpulver av vaniljstång)

Gör så här:
Blötlägg den hela boveten i minst åtta timmar (eller över natten). Skölj den ordentligt i en sil med hett vatten. Koka sedan bovetegröten med kryddor och torkad frukt på svag värme i cirka 15 minuter. Jag brukar servera gröten med färska frukter och bär och sojamjölk. Komplettera gärna med ett ägg för en komplett frukost.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan