Hem / Kost / Börja baka raw food
Börja baka raw food

Börja baka raw food

Raw food eller råkost är mat som inte upphettats över 45 grader. Även om jag äter en del raw food-mat så är det främst bakverk och godis utan varken raffinerat mjöl och socker eller smör som jag har fastnat för. Jag gillar att kunna unna mig fantastiska desserter som samtidigt är fullspäckade med näring.

När jag gjorde mina första trevande försök med raw food så var en del ingredienser helt nya för mig, men idag är färska dadlar, agavesirap och kokosolja basvaror i mitt kök. Ibland stöter jag på ”konstiga” ingredienser i recept, jag tycker att det är kul att experimentera så då och då beställer jag hem dem från internet och testar receptet. Sen vips så tycker man inte att mesquitepulver är något konstigare än gelatinblad (som ju faktiskt utvinns ur svål eller brosk från döda grisar). Det här inlägget är tänkt att ge lite inspiration till att komma igång med att baka nyttiga raw-desserter och raw-godis. Här nedan listar jag några varor som kan vara bra att ha hemma när du ska börja, jag bjuder på ett enkelt rawfood-recept och tipsar om bra sajter där du kan hitta fler spännande recept.

Agavesirap är ett naturligt sötningsmedel med lågt GI-värde (27). Jag brukar köpa en flaska från Sunny Bio på ICA för strax över en tjugolapp.
Dadlar har människan ätit i sisådär 4000 år, de är bland de sötaste frukterna som finns och är rika på vitaminer och mineraler. Använd färska dadlar, inte torkade. Färska dadlar finns i de flesta matvarubutiker i kylavdelningen bland frukt och grönt i en kartong med 500-600 gram för cirka 30 kr. Jag brukar dock handla dadlar på ett orientaliskt livs som heter Alibaba i Örebro där de är ungefär tio kronor billigare.
Äkta ekologiskt vaniljpulver består enbart av mald ekologisk vaniljstång. Finns numera i vanliga matvarubutiker, en liten burk på 10 gram brukar kosta 40-50 kr men då du bara behöver använda väldigt lite för att få en härlig vaniljsmak så räcker burken länge.
Riven kokos är bra på många sätt, kokos bidrar till bland annat ett bättre immunförsvar, bättre blodfetter, det är bra för magen och höjer din ämnesomsättning.
Mixer, en bra sådan är en bra investering om du ska baka raw food. Jag har precis köpt en Wilfa BL-1200 B från White Away för 751 kr som jag är nöjd med. Den låter så högt att grannarna nog tror att vi är igång och renoverar köket men med tanke på hur kraftfull den är för det priset så ska jag inte klaga.
Kokosolja borde enligt mig finnas i allas skafferier. Jag använder det till alltifrån en nyttig boost i smoothies (så att fettlösliga vitaminer i frukt och bär tas upp), att poppa popcorn i, steka pannkakor och så klart i raw food-godis och bakverk. Jag använder Extra Virgin Coconut Oil från Fitnessguru. Läs mer om kokosolja här »
Sötmandel är en stenfrukt som är rik på riboflavin, magnesium, mangan och vitamin E.
Kakaopulver sätter god chokladsmak på det mesta. Om du ska göra raw desserter ska du använda raw kakao (jag tycker dock att raw kakao smakar en aning surt så jag brukar använda vanlig ekologisk kakao). Raw kakaopulver kan du köpa i en del hälsokostbutiker eller på nätet från till exempel iHerb (se min guide till hur du handlar från iHerb här). Av kakaopulvret kan du sedan göra egna chocolate chips av kakao, kokosolja och honung. Se recept från Rawified.

Recept på raw chokladbollar
Det här receptet var bland de första jag vågade prova, det är väldigt enkelt och visar verkligen att det kan bli precis lika gott trots att man byter ut socker och smör. Om det är viktigt för dig att receptet ska vara helt raw så tar du vatten istället för kaffe och försöker få tag på raw havregryn då vanliga ångbehandlas.
(Ca 10 stycken)
Ingredienser:
100 g urkärnade färska dadlar
2 msk kokosolja
1-2 msk kakao (raw eller vanlig)
1/2 dl havregryn
2 msk vatten eller starkt kaffe
1 dl kokos att rulla bollarna i

Gör så här:
Mixa allt till en slät massa, gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för lös kan du ställa in den i kylen en stund innan du gör bollarna.

Recept hämtat ur boken Råsmart familj av Ulrika Hoffer.

Några fler av mina raw recept
Raw food-bollar med kokos och citron
Raw hallon- och gojibollar
Raw Raspberry Frozen Cheesecake
Choklad- och fikonbollar
Chokladmousse med avokado

Bra sajter med raw food-recept
Raw food-recept
Raw food by Erica
Sweetly Raw

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadskommunikatör på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

6 Kommentarer

  1. Hej! Vad är anledningen till att du rekommenderar att använda färska dadlar istället för torkade? 🙂

    • Bra fråga Hanna! Det är inte särskilt tydligt i texten. Anledningen är att de torkade är så hårda, det är mycket mer vätska i de färska och det gör dem mer användbara. Men näringsmässigt är de förstås lika även om de torkade naturligtvis är energirikare.

  2. Hej!
    Jag är lite konfunderad över det här med torkad frukt. När jag frågade en kille på en träningssida sa han att jag ska undvika torkad frukt. Men vissa säger att det är bra. Hur ska jag förhålla mig till det här? Jag vet att torkad frukt innehåller ”socker”. Jag undviker all form av socker, även honung och avagisirap. Så du kanske kan bringa någon klarhet för mig. Mvh Alekzandra

    • Hej Alekzandra! Om du vill undvika all form av socker så ska du undvika torkad frukt, men även livsmedel som mjölk och rotfrukter. Varför vill du undvika socker?

  3. Vanliga havregryn är värmebehandlade, det är inte raw food. Kaffe är inte heller raw food.

    • Hej Liza! Det är därför jag skriver så här innan receptet: ”Om det är viktigt för dig att receptet ska vara helt raw så tar du vatten istället för kaffe och försöker få tag på raw havregryn då vanliga ångbehandlas.” Tanken är att det ska vara ett nybörjarrecept.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan