Hem / Hälsa / Äntligen äppelsäsong!
Äntligen äppelsäsong!

Äntligen äppelsäsong!

Ordspråket ”An Apple A Day Keeps The Doctor Away” kan faktiskt stödjas i vetenskapliga studier. Forskning visar att ett regelbundet intag av äpplen kan skydd nervcellerna, motverka hjärtsjukdom och minska risken för cancer. Med bara 36 kalorier per 100 gram är de utmärkta snacks. Här kommer mina bästa äppelrecept.

Förra hösten testade jag för första gången att göra egen äppelmos, dels för att de i butik innehåller stora mängder socker men också för att det är så mycket godare. I år har jag investerat i en äppelsvarv, det är hundra gånger smidigare att använda äpplen om man slipper skala och kärna ur dem. Det ska dock tilläggas att de flesta nyttigheter i äpplet finns i skalet, så ska du äta äpplet som det är kan du med fördel behålla skalet på – men kom ihåg att tvätta äpplet noga innan.

Min äppelsvarv. Köpt hos Clas Ohlson för 199 kronor.

Sockerfritt äppelmos
Ingredienser:

1 kg äpplen
1 msk kanel (kan uteslutas)
Lite vatten

Gör så här:
Skala, kärna ur och skiva äpplena, häll lite vatten i bottnen av en kastull och koka äpplena på medelvärme i cirka 20 minuter till de har mjuknat. Tillsätt kanel i slutet, när det har blivit moskonstistens är det färdigt. Då sockret har en konserverande effekt behöver sockerfritt mos frysas in. Jag brukar ha äppelmoset på gröten på morgonen, så jag fryser in det i små burkar som räcker för några dagar.

Torkade äppelringar
Att torka äppelringar är hur enkelt som helst och är otroligt gott att äta som de är som nyttiga snacks, eller att till exempel strö över müslin. Du skalar, kärnar ur och skivar äpplena i tunna skivor (1-3 mm). Om du vill ha dem krispiga så skivar du dem väldigt tunt. Det kan då vara praktiskt att använda en mandolin.

Sedan finns det två alternativ till hur du torkar dem; 1) Lägg äppelringarna på ett bakplåtspapper på ett galler långt ned i ugnen, sätt ugnen på 100 grader och stoppa in exempelvis skaftet på en sked genom ugnsluckan så att det bildas en liten glipa så att fukten kommer ut. Vänta tills de är klara, detta tar oftast några timmar. 2) Trä äppelringarna på ett snöre eller en pinne och häng upp dem för att torka, det tar oftast 2-3 dagar.

Nyttig äppelpaj
4 portioner
Ingredienser:
1,25 dl hackade sötmandlar
1,25 dl havregryn
1,5 tsk solrosfrön
1,5 tsk riven kokos
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
En nypa salt
2,5 dl skivade röda äpplen (kärna ur men behåll skalet)
2,5 tsk kokosolja
0,5 dl lönnsirap

Gör så här:
Kärna ur och skiva äpplena (behåll skalet), smörj en pajform med kokosolja och strö ut äppelskivorna, blanda samman alla torra ingredienser med kokosolja och lönnsirap. Strö ut smuldegen över äpplena. Grädda i ugnen på 190 grader, cirka 15-20 minuter tills pajen blivit gyllenbrun och krispig. Servera med vaniljyoghurt (gör gärna egen genom att blanda rent vaniljpulver med en yoghurt med valfri fetthalt).

Receptet är adapterat från Green Kitchen Stories.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadskommunikatör på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan