Hem / Kost / Allt du behöver veta om kokosolja
Allt du behöver veta om kokosolja

Allt du behöver veta om kokosolja

Listan med hälsofördelar hos kokosfett eller kokosolja kan göras lång: Viktnedgång, hudvård, förbättrat immunförsvar, förbättrad matsmältning, avkoppling, hårdvård, tandvård, ger starkare skelett och förebygger sjukdomar som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar, diabetes och cancer. Alla dessa hälsofördelar kan tillskrivas till fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra som det finns rikligt av i kokosolja, samt dess innehåll av antioxidanter och ämnen med svampdödande och antibakteriella egenskaper.

Kokosfett har tidigare haft ett oförtjänt dåligt rykte på grund av det innehåller mycket mättat fett, det mättade fettet består dock av främst av fettsyror som inte anses vara farliga för hjärtat och lagras inte i kroppen utan förbränns direkt i levern och avgår direkt som energi. Denna process har dessutom en aptithämmande effekt. Studier har visat att de som äter kokosfett får en högre förbränning. Därför menar många forskare att kokosolja kan hjälpa till vid viktnedgång.

Kokosolja i matlagning
Kokosolja tål väldigt höga temperaturer och är därför lämpligt vid stekning. Det kan också användas i till exempel rawfood-bollar, i smoothies, i varma drycker (om du tar kokosoljan som ett kosttillskott), i bakning och att poppa popcorn i.

Kokosolja för hud- och hårvård
Användningsområdet för kokosolja inom hud- och hårvård är tämligen stort, den är en suverän återfuktare och kan användas som hudkräm, under ögonen för att minska svullnader, påsar och rynkor, inpackning för torr hårbotten, läppbalsam, massageolja, glidmedel, sminkborttagning, aftershave eller till att göra en egen deodorant (blandas då med arrowrotspulver och bikarbonat). Se fler tips på Clearlife.se »

Så väljer du kokosolja
Välj kokosfett eller kokosolja av hög kvalitet, de silvriga paketen från Unilever som brukar finnas i matvarubutiker innehåller kokosfett som är är raffinerat, blekt och härdat – med andra ord någonting du bör låta bli om du vill äta hälsosamt.

Det finns två kvaliteter av kokosolja att köpa hos hälsokostbutiker och i en del välsorterade matvarubutiker; kallpressad eller virgin kokosolja som har en mild kokossmak, samt kokosolja som blivit upphettad till 100 grader för att smak och lukt ska försvinna. I matlagning föredrar jag den som är smak- och luktfri, medan det i smoothies och rawfood-bollar kan vara gott med kokossmak. Kokosolja har tvärt emot vad man kanske tror en vit och fast form, men blir flytande redan vid 25 graders värme.

Förvaring av kokosolja
Du kan förvara din kokosolja i rumstemperatur. Under sommaren har min kokosolja smält i skafferiet men man behöver inte oroa sig för att den ska bli dålig. Oavsett hur många gånger kokosoljan pendlat mellan fast och flytande form så har den en hållbarhet på cirka två år.

Extra Virgin Coconut Oil från Fitnessguru.

Vart köper jag kokosolja?
Jag har precis gjort slut på en stor burk kokosolja som jag köpte på hälsokostbutiken Gryningen på Folkungagatan i Stockholm, den är smak- och luktfri och kostade bara 75 kronor för 760 gram (det är det billigaste alternativet jag har hittat). Kung Markatta har en virgin kokosolja som är väldigt prisvärd (jag hittade en burk med 675 ml för cirka 95 kr på ICA Maxi). Även Fitnessguru har en billig ekologisk virgin kokosolja.

Läs mer om kokosolja på Kurera.se »

Källor:
Organic Facts – Health Benefits of Coconut Oil
Food Renegade – How To Choose A Good Coconut Oil
Vegetariska kokboken av Inga-Britta Sundqvist

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

15 Kommentarer

 1. Älskar att läsa din blogg och kokosolja använder jag till nästan allt, föredrar Kung Markatta:)

  • Tusen tack Sofia! Jag köpte Kung Markattas virgin kokosolja sist, den har verkligen en supergod kokossmak! Riktigt prisvärd dessutom och jag har sett den i flera ICA-butiker (det är skönt att inte alltid behöva handla i specialbutiker och på nätet).

   • Hej!

    Du skrev ”kokosolja som blivit upphettad till 100 grader för att smak och lukt ska försvinna. I matlagning föredrar jag den som är smak- och luktfri,” vilket inte alls harmonierar med ditt motto ”Eat Clean” av den enkla anledningen att den ”smak och luktrfia kokosoljan” inte alls är ”clean” överhuvudtaget!

    Här har du en länk som bör få dig och andra att INTE köpa lukt- och smakfri kokosolja mer!

    http://www.bodyventure.se/kokosolja-med-eller-utan-smak/

    • Hej Felicia! Jag har aldrig påstått att jag äter ”clean” till 100 procent. Sen är produkten som beskrivs i inlägget du länkar till troligtvis inte något jag skulle vilja äta, texten är dock i princip ett faktafel från början till slut (kika på kommentarsfältet). Mitt tips till dig är att du tillämpar en gnutta källkritik innan du attackerar andra människor.

 2. Det billigaste alternativet för smaklös kokosolja är nog den som kosmetikkompaniet/Crearome säljer – köper man den största batchen på 5kg landar snittpriset under 50 kr för 500g. Men jag har inte testat de själva även om återförsäljarna ger ett seriöst intryck :p.

  Cocosa Pure (smaklösa/raffinerade) är just..smaklös, så den gör sitt jobb hitills! Jag köpte mitt hos APOTEA faktiskt och det var riktigt snabb leverans (och billigare pris pga rabatt i mars).

 3. Hej
  Härlig och motiverande blogg! Jag har börjat röra ner en matsked kokosolja i gröten på morgonen men undrar på mängden per dag en bör äta? (Tränar 5-8 ggr veckan).
  Hoppas du har en härlig dag!

 4. Kan man nämnda eko kokosolja som solskydd?

 5. Jag brukar göra eget kokossmör genom att mixa kokosflingor tills de svettas och blir till smör. Det billigaste alternativet…

 6. Hur kan jag stärka min läknigsförmåga inför en handoperation? Och efter..

 7. Vet du, om det finns IL-33 protein i kökösöl? Eller var det skulle annars finnas. Jag har interesse däreför, att jag har läst, att den här sorten av protein kan förbättra alzheimer.

 8. Kokosolja är verkligen toppen för håret, samt invärtes bruk. Bland det bästa jag har använt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan