Hem / Hälsa / Working out vs. working in
Working out vs. working in

Working out vs. working in

Jag prenumererar på ett nyhetsbrev från en fantastiskt inspirerande tjej som heter Neghar Fonooni och här om dagen hade mailet som trillade in i min inkorg en ämnesrad som verkligen fångade min uppmärksamhet: ”Working IN is just as important as working OUT‏”.

Neghar Fonooni är en fitness- och livsstilscoach och hennes tagline är ”Eat, Lift and Be Happy” och konceptet består av de tre delarna; ”Eat Mindfully, Train Intuitively, Live Joyfully”. Hennes inställning till kost, träning och livet i stort tilltalar mig verkligen, därför köpte jag för något år sedan hennes Lean & Lovely-program och jag brukar läsa hennes blogg. Ungefär en gång i veckan får jag dessutom en nyhetsbrev som brukar vara väldigt läsvärt, och den här gången gick jag verkligen igång på innehållet. Då nyhetsbrevet inte går att länka till så tänkte jag dela med mig av delar av innehållet här.

Hur många gånger har du försökt att börja leva mer hälsosamt, kanske bestämt dig för att att röra på dig mer och att förändra dina matvanor? Skulle det kunna vara så att det inte är din kostregim eller träningsprogram det är fel på? Kanske finns svaret istället inom dig. Kan det vara så att du lägger mycket krut på din utsida, men inte fullt så mycket på din insida? Alltså, working OUT men inte working IN”.

Neghar utmanade mig och nu vill jag utmana dig att ställa följande frågor till dig själv:

  • Sover du bra? Och tillräckligt länge?
  • Har du tillräckligt med egentid?
  • Tar du någonsin pauser från teknologin? Mediterar? Spenderar tyst tid i naturen?
  • Har du några hobbies? Något som får dig att glömma tid och rum?
  • Hur ofta skrattar du?
  • Respekterar du din kropp genom att se till att få återhämtning – mentalt, emotionellt och fysiskt?
  • Talar du till dig själv med kärlek och värme, på samma sätt som du gör till en vän eller en partner?
  • Övar du på acceptans? Tacksamhet? Tålamod?
  • Känner du dig närvarande i livet? Eller är du oftast uppslukad av tankar?
  • Tycker du att du är värd att älskas? Att nå framgång? Känner du att du är kapabel till att uträtta stordåd?

Om dina svar på de här frågorna är ett rungande ja vill jag gratulera dig, men om de här frågorna får dig att känna dig obekväm skulle jag vilja uppmana dig att reflektera över dem idag. Det är när man minst vill möta sig själv som man behöver det som mest. Kan du förbättra någon av punkterna redan idag? Ödsla inte någon tid på att döma dig själv, bli bara medveten om situationen.

stress-mindfulness

Om du förändrar dina tankar och känslor kommer det så småningom att påverka även ditt yttre. Det är klart att du kan tvinga dig själv till strikta dieter och hårda träningsprogram men jag tror verkligen att mer långsiktiga förändringar sker inifrån och ut. När man har ett balanserat inre och är lyhörd för sin kropps signaler är det naturligt att vilja äta näringsrik mat som stärker istället för belastar sin kropp, och att vilja röra på sig för att känna hur kroppens egna må-bra-hormoner fullkomligt sprutar och hur man blir starkare, snabbare och smidigare för var dag som går.

Precis som med fysisk styrka så kräver mental styrka regelbunden träning. Mina bästa tips för att arbeta mer på insidan är att börja meditera och/eller yoga, börja skriva ner saker du är tacksam över, spendera tid ute i naturen, ta pauser från teknologin (att kolla Instagram-flödet det första man gör när man vaknar och det sista man gör innan man ska sova är ett big no-no), tillämpa mindfulness när du ska äta (stanna upp innan du äter och reflektera snabbt över följande tre saker: 1) hur känns det i kroppen, 2) varför du äter och 3) varifrån maten på tallriken kommer) och att göra saker med händerna, speciellt om du har ett jobb som kräver att du ständigt processar stora mängder information.

Några tankar eller reflektioner? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan