Hem / Hälsa / Svenskarna fetare
Svenskarna fetare

Svenskarna fetare

En ny OECD-rapport visar att elva procent av svenskarna överviktiga, det är nästan en fördubbling mot för tjugo år sedan då den siffran var sex procent. Enligt statistiken dör överviktiga personer 10 år tidigare än normalviktiga.

Värst är det bland de unga, där ungefär en femtedel av barnen mellan 5 och 17 år är överviktiga eller feta. Utvecklingen ser liknande ut i de flesta länder inom OECD, som är ett organ med de 30 främsta industriländerna. Hälften av OECD-länderna befolkningar är överviktiga eller feta och de fattiga drabbas i större utsträckning än de rika. Sverige är ett av de länder med lägst andel feta, med USA i topp med 34 procent och Japan lägst med 4 procent.

Fetmaforskaren Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet tror att den främsta orsaken till att övervikt bland barnen ökar är läskkonsumtionen. De som lider av fetma i vuxen ålder har nästan alltid vart överviktiga eller feta som barn, Claude Marcus tror att vi kommer att se en kraftig ökning av övervikt och fetma i vuxengenerationen de närmaste 10-15 åren med bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och cancer som följd.

Länder som Danmark, Finland, Frankrike och Ungern har höjt skatten på socker och/eller fett och Claude Marcus anser att Sverige borde göra samma sak, med en skatt på 30-40 procent.

Tror du att en höjning av skatten skulle hindra utvecklingen? Eller borde det läggas mer krut i skolan på att lära barnen betydelsen av en sund kosthållning och en aktiv livsstil, eller har du några andra idéer? Ge gärna din åsikt i kommentarsfältet.

Källa: DN.se

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan