Hem / Hälsa / Sanotint hårfärg
Sanotint hårfärg

Sanotint hårfärg

Nio av tio kvinnor färgar håret, men hur mycket vet vi egentligen om riskerna? Forskare har hittat höga halter av cancerogena och allergiframkallande ämnen i hårfärger. Kemikalierna i hårfärgen tränger in i hårbotten och sprids sen vidare i kroppen.

Jag bestämde mig för några månader sen för att sluta färga mitt hår tills jag hittade en naturligare hårfärg än den jag tidigare använt (Goldwell), efter mycket efterforskning hittade jag Sanotint som nyligen har lanserats i Sverige. Jag har fått testa en hårfärg ur serien Sanotint Light och är väldigt nöjd med resultatet. Sanotints hårfärger består av 98 % vårdande och mjukgörande växtextrakt och oljor samt biotin och kalciumpantotenat, de resterande 0,01 %-2 % består av kemiska färgämnen, beroende på färgnyans.

Det är i dagsläget inte möjligt att färga håret permanent på helt naturlig väg. Sanotint använder kemikalier i sina produkter men de använder minsta möjliga mängd, och de innehåller inte över huvud taget ammoniak, parabener, formaldehyd, silikon eller metaller. Sanotint Light-serien innehåller dessutom inte P-fenylendiamin (PDD). Hårfärgen är dermatologiskt testad och är en av de naturligaste hårfärgerna på marknaden. Men gör alltid ett hudtest innan du använder färgen i hela håret.

Jag använde nyansen 74 Light brown ur Light-serien som är en halvpermanent färg (toning) som håller 25-30 stycken tvättar. Färgen har ljusnat något (jag färgade för cirka 2-3 veckor sedan) men man får ju ha i åtanke att håret blir solblekt på sommaren. Annars är jag otroligt nöjd med nyansen, jag kommer att använda den framöver. Något jag tyckte var väldigt bra var att hårfärgen är hållbar upp till tre månader efter öppnandet, något som är väldigt smidigt om man till exempel bara vill färga utväxten eller har kort hår.

Sanotint säljs hos hälsokostkedjan Life och en förpackning kostar cirka 219 kronor.

Läs mer om Sanotint »

Källa:
Vetenskap & Hälsa – Forskare tittar närmare på kemikalier i hårfärg

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan