Hem / Hälsa / Så återställer du tarmfloran efter en penicillinkur
Så återställer du tarmfloran efter en penicillinkur

Så återställer du tarmfloran efter en penicillinkur

Antibiotika är oerhört användbart när man behöver döda farliga mikroorganismer, men tyvärr kan det även utplåna den normala tarmfloran. Därför är det viktigt att fylla på med nyttiga bakterier efter en penicillinkur.

Jag åkte på en svår bihåleinflammation i början av året och blev då tvungen att äta en penicillinkur, som tur var ordinerades jag antibiotika med smalt spektrum vilket innebär att det enbart verkar mot den typ av bakterie som man misstänker orsakar infektionen. Jag märkte inte av att min mage påverkades av kuren men jag ville ändå göra allt jag kunde för att se till att tarmfloran återställdes så fort som möjligt då immunförsvaret är bundet till den. Det pratas mycket om tarmfloran nu upplever åtminstone jag den verkar ha betydelse för allt möjligt från ämnesomsättning till psykisk hälsa. Väldigt spännande! Som jag har uppfattat det hela kan man påverka den på följande sätt genom kosten.

Probiotika
Nyttiga bakterier finns bland annat fermenterade (mjölksyrade) grönsaker, ost och filmjölk eller yoghurt. Det finns också gott om berikade livsmedel på marknaden och tillskott, jag valde att köpa probiotika i tablettform från Thorne Research från iHerb.

Prebiotika
De nyttiga bakterierna behöver ”mat”, det är här prebiotika kommer in i bilden. För att de goda bakterierna ska trivas i tarmen är det viktigt att äta en fiberrik kost med mycket grönsaker. Livsmedel som är kända för att vara extra prebiotiska är till exempel: sparris, kronärtskocka, baljväxter, lök, banan och honung.

Läs mer:
Vetenskap & hälsa – Den friska tarmfloran är som en regnskog i balans
1177 Vårdguiden – Antibiotika
Scientific American – How Gut Bacteria Help Make Us Fat and Thin
UCSF – Do Gut Bacteria Rule Our Minds?

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan