Hem / Hälsa / Microchip kan stoppa övervikt
Microchip kan stoppa övervikt

Microchip kan stoppa övervikt

Brittiska forskare hävdar att de har tagit fram ett intelligent microchip som kan minska aptiten kraftigt. Det lilla microchipet fästs vid vagusnerven och ska med hjälp av elektriska impulser kunna minska aptiten.

Inom tre år hoppas forskarna vid Imperial College i London kunna testa microchipet på människor. Om det fungerar kan det vara ett säkrare alternativ än operationer mot övervikt, som är det vanligaste idag. – Ingreppet är väldigt litet och är konstruerat för att inte ha några bieffekter, utan ska minska aptiten på ett naturligt sätt, säger professorn Stephen Bloom till BBC. Forskargruppen vid Imperial College har tidigare tagit fram ett liknande microchip som reducerar epileptiska anfall. Projektet har fått €7 miljoner från European Research Council.

Jag tycker att det här är en spännande utveckling, även om magsäcksoperationer har räddat livet på många människor tror många (kanske framförallt amerikaner) idag att det är en slags genväg till att bli smal och frisk. Det finns gott om risker och komplikationer med dessa operationer.

En annons för magsäcksoperationer i USA. Det är sorgligt nog inte ett skämt. En studie visade att nära hälften av patienterna som gjort den här typen av operation fick ta ut sitt lap-band på grund av komplikationer.

Källa:
BBC News – Electronic implant designed to reduce obesity to undergo trials

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan