Hem / Hälsa / Hälsofördelar med sällskapsdjur
Hälsofördelar med sällskapsdjur

Hälsofördelar med sällskapsdjur

Att ha ett sällskapsdjur kan minska stressen i ditt liv, ge dig sällskap, få dig att motionera mer och förbättra din hälsa bland annat genom att sänka blodtryck och kolesterolvärden.

Att vi svenskar tycker om sällskapsdjur råder det inget tvivel kring, idag finns det cirka 1 256 000 katter i Sverige (16,8% av hushållen) och 729 000 hundar (12,8% av hushållen) enligt Statistiska centralbyråns siffror från 2009. Forskning har visat att så länge du inte ogillar djur är husdjur är bra för både din fysiska och psykiska hälsa. Här är några av fördelarna med att ha en pälsbeklädd vän vid din sida:

Djur är en glädjekälla
Forskningen stödjer den inverkan på ditt humör som sällskapsdjur har. En ny studie fann att aidssjuka män i lägre utsträckning blev deprimerade om de ägde ett sällskapsdjur. Jämfört med friska män var det 50% mer troligt att aidssjuka män som var djurägare drabbades av en depression medan det var tre gånger mer troligt att aidssjuka män som inte var djurägare drabbades.

Sänkt blodtryck
Att hundar har en blodtrycksänkande effekt på sina ägare är välkänt. Mediciner kan generellt sett sänka ett för högt blodtryck men de är inte lika effektiva som sällskapsdjur för att sänka blodtrycket vid höjningar vid till exempel stress och spänning. I en studie fann forskarna att storstadsmäklare med högt blodtryck fick lägre blodtryck och lägre hjärtfrekvens när de skaffade en hund eller en katt jämfört med kontrollgruppen som inte skaffade sällskapsdjur, när de fick höra talas om resultaten såg dock de flesta i gruppen till att bli djurägare.

Hundägare rör mer på sig
Hundar behöver rastas, och att promenera kan vara roligare om du har sällskap. Hundägare motionerar mer än personer som inte har någon hund. Motion är bra för dig av många olika anledningar, därför får hunden ta en del av äran. Studier har visat att 45% av hundägarna anser sig har bättre fysisk hälsa tack vare sin hund.

Villkorslös kärlek och sällskap
Sällskapsdjur ger dig kärlek och sällskap utan att förvänta sig någonting tillbaka förutom att du tar hand om det. Djur är ett utmärkt bot mot ensamhet. Enligt forskning upplever boende på vårdhem kände sig mindre ensamma när de besöktes av hundar än när de besöktes av människor! Dessutom föredrar tre personer av fyra över 55 år föredrar att berätta saker för sin katt före sin partner eller sina vänner.

Enligt studier reducerar sällskapsdjur vårdkostnaderna i stort, djurägare har 10% färre läkarbesök. En förklaring till djurs positiva effekter på människor är oxytocin, en substans i hjärnan som frigörs vid beröring. Oxytocinet gör oss lugnare, sänker blodtrycket, minskar ångest, ökar vår sociala förmåga och höjer smärttröskeln.

USA, England och Frankrike har sällskapsdjur under flera decennier använts i stor utsträckning inom vård, omsorg, skola och kriminalvård. I USA kan patienter till exempel ordineras att efter en hjärtoperation umgås med taxen Bob två gånger per dag. Sverige ligger dock efter på området.

Manimalis är en fristående ideell organisation som verkar för att öka kännedomen om sällskapsdjurens positiva effekter för samhället och den enskilda människan. Gå till Manimalis webbplats »

Jag kan inte tänka mig ett liv utan min bengalkatt Barney, har du något sällskapsdjur?

Källor:
Doktorn.com
About.com

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan