Hem / Hälsa / 9 hälsoeffekter av orgasmer
9 hälsoeffekter av orgasmer

9 hälsoeffekter av orgasmer

Orgasmer är inte bara sköna, de är också bra för din hälsa på en mängd olika sätt – de kan bland annat hjälpa dig sova bättre, stärka immunförsvaret och kanske till och med förlänga ditt liv. Många av de här hälsoeffekterna är kopplade till utsöndringen av må-bra-hormonerna oxytocin, dopamin och endorfiner som sker både när man ligger med en annan person och när man tillfredsställer sig själv.

Det här inlägget är skapat i samarbete med Sinful som är Skandinaviens största webbutik för sexleksaker, jag måste säga att det var länge sedan jag hade så roligt när jag gjorde min research inför ett uppdrag. Hur mycket vet du egentligen om orgasmer? Till att börja med är den utbredda uppfattningen om varför vi får dem är för att vi ska vilja fortplanta oss (även om det för kvinnor verkar röra sig om ett ”evolutionärt misstag”). Men orgasmer har faktiskt många andra fördelar. Det är inte konstigt att vi gillar dem, några minuter innan man ”kommer” aktiveras hjärnans belöningscentrum och vid ögonblicket utsöndras flera må-bra-hormoner i hjärnan, orgasmer är bortsett från droger det som ger störst boost av dopamin (som även bland annat kan beskyllas för att vi känner oss så glada när vi käkar godis eller shoppar en snygg klänning). Men det hormonet som får mest ära för de positiva effekterna av orgasmer är hormonet och signalsubstansen oxytocin.

Oxytocin kallas ofta för ”the love hormone” och ”liquid trust” då det spelar en viktig roll i social interaktion. Hormonet produceras naturligt i hypotalamus och utsöndras när vi är nära andra människor, och faktiskt även djur. Det är en av förklaringarna till varför det är så härligt att krama ett barn, få massage, klappa en katt eller ligga med någon man tycker om. Oxytocin har tidigare fått mest uppmärksamhet för sin roll vid kvinnlig reproduktion, framförallt förlossning och amning men på senare år har forskarna även intresserat sig för dess betydelse vid olika mänskliga beteenden, bland annat anknytning, samspel och socialt erkännande. Hormonet har uppmärksammats till den grad att det numera går att köpa hem i sprayflaska. ”Hormoncoctailen” vid orgasm är dock olika blandad för män och kvinnor, med en större dopaminutsöndring hos mannen – något som kan förklara varför sexberoende är vanligare bland män än kvinnor.

Oxytocin frisläpps både före, under, och efter sex men själva orgasmen ger en ordentlig boost oavsett hur man når den. Man behöver med andra ord inte ha en partner för att åtnjuta hälsofördelarna. Här kommer några av dem.

Nio hälsoeffekter av orgasmer

1. Du blir kanske lyckligare. Enligt studier är människor med höga nivåer av oxytocin gladare och mer nöjda med livet. Men orsakssambandet är fortfarande oklart, om det är så att oxytocin gör en glad eller om glada människor har höga nivåer.
2. Bättre hjärthälsa. En orgasm i veckan kan minska risken för hjärtsjukdomar med 36 procent.
3. Sänkta stressnivåer. Hormonerna som frisläpps fungerar som naturliga humörhöjare och stresshämmare.
4. Bättre sömn. Zzz. Den här punkten tror jag inte behöver någon närmare förklaring.
5. Lindrar smärta. Orgasmer kan lindra smärta (så huvudvärk är inte längre en giltig ursäkt). Smärttröskeln hos kvinnor kan öka med hela 108 procent under klimax.
6. Stärkt immunförsvar. Orgasmer leder till frisläppning av hormonet DHEA (som för övrigt är dopingklassat när det är kemiskt framställt) som hjälper till att skapa antikroppar. Regelbundet sex kan även öka immunoglobin A med 30 procent, något som också stärker immunförsvaret.
7. Starkare muskler (där nere). För kvinnor gör muskelkontraktionerna vid orgasm att bäckenbotten stärks, något som bland annat kan förhindra läckage.
8. Minskad aptit och mindre cravings efter skräpmat. Tack vare hormonerna dopamin och att oxytocin som påverkar vår hungerkontroll genom att bland annat minska kortisolnivåerna.
9. Ett längre liv? En brittisk studie med över 1 000 deltagare fann att dödstalet var hälften så stort bland de som hade minst två orgasmer varje vecka jämfört med de som låg mer sällan än en gång i månaden. Man har även sett att män som får utlösningar ofta har en minskad risk för prostatacancer.

Det här inlägget är skapat i samarbete med Sinful.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan