Hem / Hälsa / Got the blues? Du är inte ensam
Got the blues? Du är inte ensam

Got the blues? Du är inte ensam

Hösten är här, du har säkert noterat att ljustimmarna i rask takt minskar. Många svenskar känner sig tröttare under hösten och vintern, för ungefär sju procent blir symtomen ännu svårare och övergår i en årstidsbunden depression.

Diagnosen årstidsbunden depression, som på engelska heter Seasonal Affective Disorder (SAD) innebär att den drabbade får depressionsliknande symptom som överdriven trötthet trots ordentlig sömn, koncentrationssvårigheter, sötsug och sänkt immunförsvar.

Årstidsbundna depressioner existerar knappt i länderna nära ekvatorn, och blir vanligare ju längre norr eller söderut man befinner sig, där längden av ljustimmar växlar kraftigt under året. Forskarna vet inte säkert vad problemen beror på, men teorier som finns är att produktionen av sömnhormonet melatonin blir störd av förändringar i dygnsrytmen, eller att det är nivåerna av serotonin (signalsubstans som påverkar humöret) eller d-vitamin rubbas.

Det du kan göra för att förebygga eller lindra symtomen är att försöka tillbringa så mycket tid du kan utomhus när det är ljust, motionera regelbundet, äta mat som är rik på d-vitamin (eller tillskott) och undvika stress och alkohol.

Källa: Psykologiguiden

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan