Hem / Hälsa / Din smartphone och dator stör din sömn

App som blockerar blått ljus

Är en skärm det sista du tittar på innan du går och lägger dig? Det är kasst för din sömn, datorer och smartphones avger blått ljus som stör melatoninproduktionen och gör att kroppen tror att det är morgon och dags att vakna. Artificiellt ljus har ställt till det för våra sömncyklar länge nu men det blåa ljus som nutidens datorer, surfplattor och smartphones avger är extra dåligt. Det är förstås en bra idé att stänga laptopen, sätta iPhonen på ljudlöst och läsa en bok 1-2 timmar innan du sover, men om det inte känns som ett alternativ finns det appar som blockerar blått ljus.

Jag använder f.lux till min dator, den finns även till Android men tyvärr inte för iPhone. Du ställer in när du vanligtvis går upp sen ändrar appen ljusinställningarna automatiskt.

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

2 Kommentarer

  1. Till Android finns Twilight! Funkar bra med timer och egna justerbara inställningar

    • Tack för tipset! Den här funktionen kommer faktiskt till iOS 9.3, den kommer att kallas för Night Shift.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan