Hem / Hälsa / Bli brun, inte bränd!
Bli brun, inte bränd!

Bli brun, inte bränd!

Enligt en undersökning från Apoteksgruppen undviker en av fem solskydd på sommaren, och hälften vet inte ens vilken solskyddsfaktor de behöver. Här kommer lite tips på vad du bör tänka på i sommar, smarta prylar och appar som hjälper dig hålla koll på ditt solande, och solkrämer som inte innehåller massvis av onödiga kemikalier.

Vi i Sverige är ju som bekant svältfödda på sol, vilket bland annat leder till D-vitaminbrist i nordliga länderna med följder som depressioner och benskörhet. När solen tittar fram på vårkanten fylls parkerna av soldyrkande människor och många av oss åker på utlandssemester varje år. Solen gör oss i bästa fall pigga och vackert gyllenbruna, men den kan också innebära en ökad risk för hudcancer och att vår hud blir torr, rynkig och åldrad i förtid.

Vistas gärna i skuggan mellan 11-15 på dagen då solen är som starkast. Även i skuggan utsätts du faktiskt för så mycket som hälften av solens UV-strålar.

Några saker du kanske inte visste om solskydd

  • Du blir inte mindre brun av solskyddskrämer, det tar en aning längre tid att få färg men den sitter också kvar längre. Använd solskyddsfaktor SPF 15 i Sverige, högre (SPF 15-30) om du är utomlands. Smörj in dig med rikligt med kräm, minst en handfull för kroppen och smörj sedan in dig regelbundet under dagen även om du inte badar.
  • Hållbarhetstiden på en solkräm är ungefär ett år. Så ta och kasta den där gamla solkrämen du köpte i Grekland för fem år sedan och köp en ny.
  • Solkrämer innehåller ofta mängder med kemikalier, många av dem misstänks vara hälsoskadliga. Jag har laddat upp med naturliga produkter från Badger Company inför sommare, det finns även ett ekologiskt märke som verkar vara väldigt prisvärt (39 kr för 118 ml) som heter Aubrey Organics (se min guide till att handla från iHerb här) Det ekologiska märket Eco Cosmetics verkar finnas i de flesta hälsokostbutiker. Läs mer om naturligt solskydd på bloggen Naturligt Snygg.

Om du har bränt dig
Låt huden vila om du har bränt dig, smörj gärna in med Aloe Vera-gel som lugnar och svalkar huden eller E-vitaminolja.

Smycke som mäter UV-strålning, från Powertraveller.

Smarta prylar och appar
Har du en smartphone? Då finns det riktigt bra app från Strålsäkerhetsmyndigheten som heter Min soltid som visar hur länge du kan vara ute i solen med hänsyn till din hudtyp och vart du befinner dig. Om du är på jakt efter en badplats med sol (eller skugga) så hjälper dig appen Solsäker som talar om 3000 olika platsers sol- respektive skuggläge. Smycket på bilden ovan mäter UV-strålning, då behövs varken uppkoppling eller batterier.

Läs mer om hur du solar säkert
Doktorn – Så solar du säkert
Kurera – Allt du behöver veta om solskydd
Strålskyddsmyndigheten – Solråd för dig som ska åka utomlands
Kris Carrs Crazy Sexy Sunscreen Smarts

Om Johanna Båth

Lever efter mottot "Eat Clean, Train Dirty" och brinner för styrketräning och vegetarisk matlagning, jag tycker även att det är kul med smarta prylar och är hooked på meditation. Jag är exklusiv svensk återförsäljare av varumärket Fashletics® som erbjuder ursnygga smycken för dig som älskar träning och jobbar som marknadsansvarig centralt på på bad- och friskvårdskedjan Medley. Läs mer om mig här »

En kommentar

  1. Ett stort tack för att jag fick fara på strenght up by valio som ägde rum i stockholm. Denna upplevelse kommer jag aldrig att glömma. Att få träna med team Nylen och Emma, Simon och José. Och höra Ljudet av Petter som DJ:ar. Jag kan gott medela att jag är Limin(=finlandsvenskt ord, = har träningsvärk). Den sista övningen var stora groddhopp och mina stora grodhopp blev till små ynka groddhopp med mycket jävlar a namma tänkande.. Blod svett å tårar. Och efter detta pass så avslutades det med Valios pro feel kvark och en wrap, frukt och lokas mineralvatten med olika smaker. Och en liiten goodiebag fick jag ta mig hem oxå. Mycket nöjd Mikaela gick ut från amfiteatern i rålambshovsparken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Scrolla till överst på sidan